Računalništvo, telefonija
16.06.2016 19:35

Deli z drugimi:

Share

Vsako znanje pride prav, vsak talent je uporaben

Anja Jozelj
Anja Jozelj

Z Anjo Jozelj smo se pogovarjali, kako pomembno je, da počnemo stvari, ki nas veselijo. Spregovorila je tudi o izkušnji poletne šole EDIT, ki jo je vodila do zaposlitve v podjetju Comtrade.


Kako gledate na formalno izobrazbo in njene koristi za karierno pot v Sloveniji? Kaj bi izboljšali?

Formalno izobrazbo lahko komentiram le iz lastne izkušnje. Študirala sem na Fakulteti za matematiko in fiziko in kakovost izvajanih programov lahko le pohvalim.

Formalna izobrazba je izredno pomembna, vendar po mojem mnenju na fakulteti pridobljena znanja dobijo pravo vrednost, šele ko jih znamo uporabiti tudi v praksi. To pa je odvisno od posameznika in njegove angažiranosti. Z izkušnjami, ki si jih naberemo z različnimi deli med študijem, se ustvarjajo razlike med kandidati za določeno delo. Zato se mi zdi, da bi bilo zelo dobro na prav vseh smereh uvesti obvezno prakso med študijem.

Sama sem si med študijem nabirala različne izkušnje z različnimi študentskimi deli in udejstvovanjem na poletnih šolah.

Kateri so za vas najpomembnejši (karierni) dosežki in kaj je vaše vodilo za življenje?

Govoriti o kariernih dosežkih po manj kot letu zaposlitve je morda malo pretirano. Sem pa nedvomno ponosna na to, da sem bila v osmih mesecih sodelovanja na projektu že dvakrat na Filipinih pri stranki in da sem bila del uspešne predstavitve programske kode.

Življenjsko vodilo si izposojam od Alberta Einsteina: Kdor nikoli ni napravil napake, ni nikoli poskusil česa novega.

Kako vam je pri tem pomagala poletna šola EDIT? Orišite izkušnjo in kaj ste iz nje potegnili?

Poletna šola EDIT je bila simpatična izkušnja. Poleg tega, da sem spoznala ljudi s podobnimi zanimanji, sem se naučila veliko novega. V dveh tednih poletne šole smo med drugim dobili občutek, kako približno je videti delo na projektu v IT-podjetju, pobližje pa smo spoznali tudi podjetje Comtrade. Poleg lepe izkušnje in novih poznanstev me je poletna šola pripeljala do zaposlitve v podjetju Comtrade. Najprej sem leto dni delala kot študent, kasneje so mi ponudili zaposlitev.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Načrt za bližnjo prihodnost je trenutno zaključek magistrske naloge. Rada bi se naučila še kakega tujega jezika, recimo ruščine ali kitajščine. Kar se tiče kariere, si želim čim več izkušenj in izzivov. Ne bi rada obtičala v coni udobja, iz katere se ne bi več premaknila in začela stagnirati. Moj dolgoročni cilj je, da se mi to nikoli ne bi zgodilo.

Kakšen nasvet bi dali mladim dijakom in študentom, ki jih zanima karierna pot v računalništvu?

Vem, da bo zvenelo zelo klišejsko, ampak vseeno: ne glede na to, kakšna karierna pot jih zanima, mladim svetujem, da se ukvarjajo s čim več različnimi stvarmi, ki jih veselijo. V življenju vsako znanje pride prav in vsak talent je za nekaj uporaben. Počnite stvari, v katerih uživate, potujte in spoznajte čim več različnih ljudi. Osebnostni razvoj pride pred kariernim!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku