Računalništvo, telefonija
16.09.2004 14:03
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internetni uporabniki in njihov odnos do spletnih oglasov

Raziskovalni oddelek iskalnika Najdi.si je v avgustu izvedel obsežno mnenjsko raziskavo med svojimi 700.000 obiskovalci. Na anketo je odgovarjalo 5.994 Najdi.si-jevih uporabnikov. Del raziskave obravnava odnos uporabnikov do oglaševanja in je namenjen predvsem snovalcem spletnih oglasov in kreativcem. Raziskava je pokazala, da kar 86 odstotkov Najdi.si-jevih obiskovalcev motijo oglasi, ki se pojavijo ali razširijo nenadoma ter prekrijejo vsebino spletne strani. 83 odstotkov jih predlaga, da naj se oglas razširi ali odpre samo, kadar kliknejo nanj. Enako število anketirancev (86 %) meni tudi, da so boljši oglasi, ki jim takoj povedo, kaj oglašujejo. Velika večina uporabnikov (84 %) klikne na spletni oglas samo takrat, kadar jih vsebina oglasa zanima. 77 odstotkov anketirancev motijo spletni oglasi, ki predolgo trajajo, več kot polovica pa jih vedno pričakuje vsebino, ki jo oglas oglašuje.

Izdelovalec spletnega oglasa naj po mnenju uporabnikov upošteva naslednja navodila: oglas naj takoj pove, kaj oglašuje; oglas naj bo v skladu z vsebino na spletni strani; oglas naj ne traja predolgo; če gre za obogaten oglas, naj se le-ta razširi ali odpre samo takrat, ko obiskovalec nanj klikne.

Zelo zanimiva sta tudi naslednja podatka. Približno polovica anketirancev pričakuje od spletne strani, da so oglasi vedno na istem mestu, skoraj 40 % pa jih oglas na internetu spomni na oglase v drugih medijih. Kar 44 % je takih, ki bodo prej kliknili na oglas, ki ponuja nagradno igro (upoštevanja vredno ob zbiranju baze potencialnih kupcev naših izdelkov ali storitev) in obenem menijo, da so spletni oglasi dober vir informacij (zelo pomembno za marketinške stratege).

Zasičenost oglaševanja očitno interneta še ni zajela, saj še vedno kar 29 odstotkov anketirancev vedno opazi oglase, 16 % pa je takih, ki celo radi gledajo reklame; 19% pa takih, ki so v zameno za brezplačen vzorec ali dodatne informacije o izdelku oglaševalcu pripravljeni dati svoje osebne podatke.


Prijavi napako v članku