Računalništvo, telefonija
24.03.2003 19:40
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intelovi procesorji za dlančnike

Intel s tremi novimi procesorji omogoča povečanje zmogljivosti dlančnikov ter manjšo porabo energije

Intel je predstavil tri nove procesorje za dlančnike, zgrajene s pomočjo najnovejših mikroprocesorskih tehnologij združevanja, ki na manjši površini omogočajo večje zmogljivosti ter manjšo porabo energije.

V zadnjem letu so se zmogljivosti dlančnikov precej povečale, saj so ti sedaj opremljeni z brezžičnimi vmesniki Wi-Fi (802.11), barvnimi zasloni, fotoaparati in drugimi dodatki. Rezultat takšnega razvoja je potreba po večjih procesnih ter pomnilniških zmogljivostih, integriranih na manjših vezjih.

Zato je Intel predstavil procesorje Intel PXA263, prvi “združeni” procesor za dlančnike, Intel PXA260, manjši, “podnožno združljiv” izdelek, ki izdelovalcem sistemov omogoča enostavno nadgradnjo obstoječih modelov dlančnikov, ter zamenjava priljubljenega procesorja Intel PXA250, procesor Intel PXA255, ki zagotavlja večje zmogljivosti ter manjšo porabo energije v dlančnikih.

Intel bo nadaljeval z izboljševanjem procesorjev, zasnovanih na tehnologiji Intel XScale ter namenjenih za uporabo v brezžičnih pametnih zaslonih ter prenosnih predvajalnikih.

Omenjeni procesor Intel PXA263 v enem samem sistemskem paketu združuje pomnilniška ter procesorska vezja, kar omogoča večje procesne ter pomnilniške zmogljivosti. Procesor Intel PXA263 (200 MHz, 300 MHz, 400 MHz) združuje 32 Mb 32-bitnega pomnilnika Intel StrataFlash s procesorjem, zasnovanim na tehnologiji Intel XScale, kar v primerjavi s samostojnimi izdelki zagotavlja do 72-odstotni prihranek prostora.

Povečana zmogljivost in večja energijska varčnost tehnologije Intel XScale Procesor Intel PXA255 v primerjavi s svojim predhodnikom, modelom Intel PXA250, omogoča še natančnejše uravnoteženje zmogljivosti sistema s porabo energije. Podjetje Intel je tako podvojilo hitrost notranjega sistemskega vodila, kar omogoča izboljšane zmožnosti poganjanja aplikacij. Poleg tega so v podjetju Intel pri omenjeni tehnologiji s pomočjo različnih tehnik izdelave uspeli zmanjšati napetost na 1,3 volta pri 400 MHz, kar omogoča več kot 30 odstotkov manjšo porabo energije med delovanjem ter več kot 60-odstotne prihranke pri energiji med nedejavnostjo sistema. Med izdelovalci, ki nove procesorje že uporabljajo, velja omeniti podjetja Acer, Casio, Dell, Symbol ter Toshiba.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več