Digitalizacija
24.09.2021 12:08
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Imejte energente na dosegu prstov

Napredno spremljanje energentov je odslej še lažje in bolj preprosto. Standardnim funkcionalnostim so v ECE dodali še napredne rešitve za vse, ki želijo globlji vpogled v energetske aktivnosti svojega doma ali podjetja.

Digitalne aplikacije so postale del vsakdana, tudi ko je govora o naših domovih. Uporabljamo jih za nadzor, načrtovanje dnevnih nakupov, spremljanje porabe energentov, mobilne in internetne storitve. Mobilne aplikacije in spletni portali so postali obvezen del tržnega programa vsakega podjetja z večjim portfeljem uporabnikov.

Platforma, narejena po meri

V uredništvu Računalniških novic smo testirali prenovljen spletni portal za spremljanje energentov, Moj ECE, ki so ga v ECE javnosti prvič predstavili že leta 2015, letošnja različica pa skoraj nima več stičnih točk s predhodnico.

Portal je namreč »zrasel« tako po obsegu funkcionalnosti kot tudi po tipu uporabnikov. Omogoča spremljanje porabe energentov domače in poslovne rabe ter združuje funkcije dosedanjega portala, mobilne aplikacije in spletnega mesta za zahtevnejše uporabnike. Gre za »custom« platformo oz. platformo, narejeno po meri in je plod slovenskega znanja.

Portal je zasnovan z namenom, da z istimi prijavnimi podatki vstopate tudi v njihovo spletno trgovino. S kreiranim uporabniškim računom torej lahko vstopate v Moj ECE in ECE shop. Registracija je preprosta, opremljena s standardnimi varnostnimi protokoli in preverjanji.  Uporabnika po vstopu pričaka video razlaga ključnih nastavitev, najbolj pomembna je povezava pogodbenega razmerja za energente, ki portal »spremeni« v zakladnico grafov in tabel.

Povezavo pogodbenega razmerja smo opravili hitro, in sicer z vnosom številke kupca, davčne številke in številke računa, torej s kombinacijo podatkov, ki so znani samo pogodbenemu uporabniku.

Aktualne informacije takoj in brez nepotrebnih klikov

Domača stran navduši z nizom kartic, na katerih so povzetki porabe elektrike in zemeljskega plina, financ, števčnih stanj, aktualnih računov, ugodnosti, trenutnih akcij in drugih informacij, ki bodo povprečnemu uporabniku 1-2x mesečno popolnoma zadostovale ob hitrem drsenju čez ekran mobilnika, tablice ali ob vrtenju kolesa na miški. Namen je ravno ta, da dobimo aktualne informacije takoj, brez nepotrebnih klikov v drobovje portala. Ti so rezervirani za poglobljene analize in grafične prikaze, ki, predvidevamo, uporabniku koristijo nekajkrat letno. Kartice so nevsiljivo animirane in narejene z namenom, da poudarijo eno ključno informacijo, brez nepotrebnega balasta. Vsekakor dobra odločitev za tak prikaz »hitrih dejstev«.

Največ poudarka so namenili električni energiji, saj pomeni osnovo za vse ostale energente doma ali v podjetju. Primerjamo lahko aktualno porabo s porabo prejšnjih let in s tipičnimi gospodinjskimi porabniki (stanovanje, hiša, vikend). Portal omogoča nastavitev opomnikov, ki uporabnika opozorijo, v kolikor poraba presega tolerančni pas, ki ga uporabnik sam nastavi, zamudi s plačilom računa ali mora oddati števčno stanje.

S povezavo pogodbenega razmerja za zemeljski plin uporabljamo enake funkcionalnosti tudi za ta energent. Tudi v tem primeru gre za pregleden in strnjen prikaz ključnih informacij.

Pri financah je prikaz bolj analitičen

Pri financah je prikaz drugačen. Bolj analitičen, z več podatki in s pregledom vseh plačil, ki ste jih opravili s podjetjem ECE, za energente, energetske storitve ali nakupe v spletni trgovini. Tabela odkriva ločene zneske za plačilo energentov in obrokov za trgovsko blago. Prikaz vsebuje seznam poknjiženih računov, ki uporabniku razkriva tudi morebiten dolg oz. neplačane račune. Račun je možno reklamirati kar v aplikaciji, prav tako je z enim klikom možen prenos računa v PDF formatu. Opomin o neplačilu lahko prejemate kar v aplikacijo.

Poseben zavihek za širši pogled v energetske potrebe

Prenova portala vključuje tudi poseben zavihek – Energetske rešitve, zasnovan z namenom, da uporabniku omogoča širši vpogled v energetske potrebe doma ali podjetja. S kratkim in jasnim energetskim testom je mogoče hitro ugotoviti, kako energetsko potratni so objekti, naš življenjski slog in kakšne so možnosti za izboljšave. Z rešenim energetskim testom uporabnik tudi »odklene« funkcionalnost S klikom do ponudbe, da mu v povpraševanju, ki ga odda kar preko portala, ni potrebno dodatno opisovati stanja objekta, ECE pa ponudbo pripravi na podlagi oddanih podatkov.

Drugačna zgodba je z energetskim monitorjem. Gre za funkcionalnost, ki jo uporabnik lahko popolnoma prilagodi svojim potrebam. Poleg električne energije lahko namreč spremlja še vrsto drugih energentov in tudi porabo vode. Z rednimi vnosi je mogoče »zgraditi« pregleden energetski semafor, ki omogoča pregled porabe in stroškov. Ustvariti je možno več različnih lokacij in zanje vnašati mesečne podatke. Uporabnik tako spremlja stroške energentov doma, v podjetju ali npr. na vikendu.

En klik do ugodnosti

Še ena rešitev, ki je nismo vajeni na tovrstnih portalih, so Ugodnosti. Ponovno v obliki kartic, za prevzem ugodnosti pa zadostuje že en klik. V nekaj trenutkih je potrditveno elektronsko sporočilo z dodatnimi navodili za vnovčenje v e-poštnem nabiralniku. Ugodnosti se nanašajo na osnovno ponudbo podjetja, na ponudbo energetskih rešitev, spletne trgovine ali ponudbe pri partnerjih. Posebno mesto ima ECE bonus, ki ga kupci energentov prejmejo vsak mesec. V mojem ECE je omogočen pregled stanja bonusa in dosedanjih vnovčenj.

V uredništvu smo se strinjali, da je prenovljeni Moj ECE na nek način tudi nov komunikacijski kanal. Sporočilni modul je namreč zasnovan podobno kot na družbenih omrežjih. Sporočila se shranjujejo glede na število izmenjav, na istem ekranu pa lahko gledamo tako arhiv obvestil kot sporočil. Kar nekaj funkcij je spremljanih preko tega sporočilnega modula, posnemanje načina delovanja družbenih omrežij pa je za uporabnika praksa, ki jo najverjetneje že pozna.

Z uporabniškega vidika gre za napreden servis, ki ga boste uporabili enkrat do dvakrat mesečno, priporočamo pa, da ga koristite tudi v primeru večjih investicij in sprememb, saj vam rešitve, ki omogočajo primerjavo stroškov in analizo porabe med lokacijami in energenti, utegnejo koristiti.

Pri ECE v kratkem obljubljajo tudi portal v angleščini in t. i. »dark mode« ali temni način prikaza vsebin za brskalnike, že sedaj pa je jasno, da gre za dobrodošlo novost in dodano vrednost za uporabnike. V uredništvu Računalniških novic mu podeljujemo oceno odlično!

Več o prenovljenem portalu Moj ECE najdete na www.ece.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več