Računalništvo, telefonija
19.05.2018 12:37
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM s semaforji, ki jih upravlja umetna inteligenca

IBM s semaforji, ki jih upravlja umetna inteligenca
IBM s semaforji, ki jih upravlja umetna inteligenca

Umetna inteligenca nam bo v navezi z ostalo napredno tehnologijo brez dvoma kmalu korenito spremenila življenje, ki ga poznamo danes. Po podatkih raziskav bi bila lahko namreč pred avtomatizacijo v veliki nevarnosti skorajda polovica delovnih mest. Poleg tega se bo umetna inteligenca zagotovo ukoreninila še v naše vsakdanje življenje, saj je vse več elektronskih pripomočkov opremljenih z bolj ali manj naprednimi elektronskimi možgani.

Pri podjetju IBM pa so se odločili za uporabo umetne inteligence na nekoliko drugačen način, in sicer v navezi s prometno infrastrukturo. Ti so namreč od ameriškega patentnega urada prejeli patent, ki opisuje sistem, ki sprejema podatke iz nadzorne kamere, ki je nameščena na semaforju, in potek prometa analizira s pomočjo računalnika. Ta nato z uporabo umetne inteligence izračuna optimalen čas za spremembo stanja na semaforjih v križišču, in sicer tako, da promet čez križišče poteka kar se da hitro in brez zastojev.

Za »optimizacijo« prometa računalniški sistem prejme podatke o vozilih, vremenskih razmerah, kot tudi podatke iz drugih križiščih, in se na podlagi tega odloči, kako bo potekala »ureditev« prometa. Sistem je sposoben celo razlikovati pešce, na primer, ali se gibljejo počasneje kot običajno, skupine otrok, nenadne padce pešcev in podobno. To bo seveda pripomoglo k bolj tekočemu prometu in s tem posledično manj zastojev.


Prijavi napako v članku