Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Mrežna oprema
13.03.2023 13:15
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei na MWC 2023: s konkretnimi koraki k inteligentni in zeleni prihodnosti

Vse bolj je očitno, da je obstoj zelene prihodnosti pogojen z medsebojnim sodelovanjem podjetij in razvojem novih tehnologij, kar je poudaril tudi Huawei, eden izmed največjih inovatorjev na področju omrežne tehnologije.

Na največjem svetovnem kongresu za telefonijo in povezljivost, MWC 2023, je Huawei izpostavil pomembnost zelenega prehoda in razvoj novih tehnologij ter nadgradnjo obstoječih.

»IKT industrija se sooča s težko odločitvijo: ali bo zelena ali pa se bo razvijala. [Pri Huaweiu] verjamemo, da industrija lahko postane zelena in se hkrati razvija,« so bile sklepne besede predsednika oddelka za IKT strategijo in marketing pri Huaweiu Peng Songa.

Snov, energija, informacija – trije gradniki vesolja

Peng pravi, da sta vesolje in posledično naš obstoj sestavljena iz treh elementov: snov, energija in informacija. Snov so surovine, ki jih potrebujemo za življenje in razvoj, energija je gonilo vsega, informacija pa je vir našega znanja. Tri smernice, katerih se Huawei drži pri razvoju novih produktov in inovacij.

Huawei je na MWC 2023 lansiral številne rešitve, ki so ujele pravo ravnovesje med energijsko učinkovitostjo, uporabo obnovljivih virov energije in napredno uporabniško izkušnjo. Rešitve, ki bodo v naslednjih letih v osrčju zelenega razvoja IKT omrežij.


Li Peng, predsednik oddelka Carrier pri Huaweiu

Zeleni Huawei 1-2-3

Huawei je na mobilnem kongresu predstavil Zeleni Huawei 1-2-3. V prvi fazi se bodo osredotočili na gradnjo zelenega omrežja, v drugi na visoko energetsko učinkovitost in izjemno nizko porabo energije, v tretji pa na sistematično trinivojsko rešitev, ki zajema mesta, omrežja in operacije.

Energetska učinkovitost v očeh Huaweia ne zajema samo izboljšanja efektivnosti omrežja, ampak tudi splošno zmanjšanje porabe energije. Pri scenarijih z manjšo obremenitvijo zagovarjajo uveljavitev globokega mirovanja in večdimenzionalnih zaustavitev, ki omogočajo samodejno zaustavitev operacij v različnih dimenzijah, kot so frekvenca, čas, kanal in moč.

  • Naslednja generacija Huawei aktivnih antenskih enot (AAU) bo lahko izklopila večino neaktivnih radijskih frekvenc in digitalnih kanalov. Tako bodo lahko uresničili načrt »nič bitov, nič vatov«.
  • Razvijajo tudi ojačevalnike moči s titansko prevleko in diamantnimi substrati, ki omogočajo večjo prevodnost in do 21 % manjšo porabo energije.

Obseg uporabe obnovljive energije se mora v okviru trajnostnega prehoda razširiti in istočasno izboljšati učinkovitost.

  • Huawei je razvil mobilni inteligentni pogon, ki nadomesti ročno zbiranje in analizo podatkov. Sistem samodejno pridobiva podatke o pokritosti mesta, obremenitvah in storitvah, hkrati pa uporablja pametno platformo za analizo in modeliranje podatkov v realnem času.

Za boljšo uporabniško izkušnjo Huawei predlaga vzpostavitev različnih optimalnih politik varčevanja z energijo glede na različne omrežne scenarije. Huawei je uvedel izvorno inteligenco v naslednjo generacijo zelene omrežne arhitekture, ki:

  • Na storitveni ravni s pomočjo oblaka izvaja modeliranje in analizo, usposabljanje modelov in optimizacijo algoritmov za posebne varčevalne scenarije.
  • Na omrežni ravni lahko spletna mesta sodelujejo, da prihranijo energijo.
  • Na NE ravni pa se omrežna oprema inteligentno zaveda porabe energije in jo lahko prilagodi potrebam storitev.
Huawei 5.5G omreżje

Prehod na omrežje 5.5G

»5G je potreboval le tri leta, da je izenačil napredek, ki ga je dosegel 4G v petih letih,« je sporočil Li Peng, predsednik oddelka Carrier pri Huaweiu. Več kot 10 milijonov gospodinjstev že ima dostop do 5G omrežja, vendar potrošniki in industrija zahtevajo še več. 6G omrežje je že v razvoju, vendar še vedno kar nekaj let od realizacije. 5.5G je nujen za nadaljnji razvoj industrije.

Za začetek je Huawei lansiral antensko tehnologijo Meta BladeAAU, ki dovoljuje postavitev omrežij 2G, 3G, 4G in 5G na enem polu.

Vodilni operaterji prav tako že tesno sodelujejo s podjetjem 3GPP, da bi izboljšali obstoječi standard 5G in pospešili njegovo evolucijo na 5.5G. Slednji bo podpiral 10-gigabitne hitrosti, hitrejšo avtomatizacijo in podporo za več frekvenčnih pasov. Trenutno potekajo prizadevanja za vzpostavitev širokopasovnega spektra mmWave in zgornji del 6-GHz kanala.

5.5G bo podpiral ključne nove tehnologije, kot sta preoblikovanje spektra in multipleksiranje opreme, kar bo omogočilo integracijo obstoječih virov 5G omrežja v novo infrastrukturo.

Huawei pa je na MWC 2023 večkrat poudaril, da je prehod na standard 5.5G izvedljiv le z medsebojnim sodelovanjem industrijskih voditeljev in pospeševanjem inoviranja.

Za še več informacij o novem 5.5G omrežju in zeleni industriji obiščite spletno stran www.huawei.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Huawei
Za več informacij so vam na voljo pri Huawei
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Huawei? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več