Telefonija
27.04.2021 13:53
Posodobljeno 7 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei bo izstrelil satelite za preizkušanje mobilnega omrežja 6G

Čeprav je 6G še vedno v povojih, naj bi bilo že več kot 100-krat hitrejše od omrežja 5G.
Čeprav je 6G še vedno v povojih, naj bi bilo že več kot 100-krat hitrejše od omrežja 5G.

Verjetno ste že slišali za to, da mnoga podjetja in celo države že usmerjajo moči v razvoj novega mobilnega omrežja 6G. Vodilna pri tem pa je v tem trenutku Kitajska. Ta je namreč v vesolje že pred časom poslala prvi poskusni satelit, ki v polni meri podpira prihajajoče mobilno omrežje 6G. Novi satelit bodo raziskovalci vsaj sprva uporabljali predvsem za preizkušanje delovanja mobilnega frekvenčnega pasu 6G v vesolju.

Kot vse kaže se bo za enako potezo kmalu odločilo tudi podjetje Huawei. To naj bi namreč kmalu v vesolje poslalo lasten satelit za mobilno omrežje 6G. Ta bo sprva namenjen preizkušanje novega mobilnega omrežja. Pri tem velja sicer omeniti, da je podjetje Huawei že leta 2019 na svetovnem vrhu 6G objavilo svojo vizijo lansiranja več kot 10.000 majhnih satelitov za zagotavljanje storitev 6G po vsem svetu.

Pri Huaweiju so prepričani, da bi mobilno omrežje 6G lahko zaživelo še pred pričetkom leta 2030. Ta pa bo tako običajnim uporabnikom kot podjetjem prinesel številne prednosti. Številni strokovnjaki so namreč prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To pomeni, da bi lahko vsaj teoretično v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund.

Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov. Poleg tega naj bi umetna inteligenca pomagala pri vprašanjih zasebnosti ter varnosti pri uporabi omrežja in izmenjavi podatkov.


Prijavi napako v članku