Varnost
11.06.2021 15:16

Deli z drugimi:

Share

Hranite dragocenosti na varnem – v sefu na prstni odtis

Verjetno ste že kdaj razmišljali o nakupu sefa za varno hrambo vaših dragocenosti, mogoče pa sef že imate. V vsakem primeru je dobro, da je sef varen, uporaba pa enostavna, kar pogosto omogoča prav moderna tehnologija.

Pred odhodom na dopust, pa tudi sicer je vsekakor pametno dodatno zavarovati svoje najdragocenejše predmete – in sef je zagotovo ena učinkovitejših možnosti. Posebej, če je izredno težak ali vgrajen tako, da bi se morali nepovabljeni gosti močno potruditi, če bi ga želeli odnesti. Na trgu je mnogo različnih sefov. Od najbolj cenenih, ki bodo morda tatove odvrnili, a če jih bodo želeli odpreti, jim bo uspelo brez večjih težav, do visokokakovostnih sefov, ki jim je skoraj nemogoče priti do živega. Najboljši sefi svojo kvaliteto dokazujejo tudi s pridobljenimi certifikati.

Ceneni sefi običajno torej nepridipravom ne predstavljajo nikakršne oziroma zelo blago oviro, saj imajo nekvalitetne ključavnice, slabe zapahe, ranljiva mesta ali druge pomanjkljivosti. Certificirani sefi so tisti, ki nas v članku bolj zanimajo. So mnogo bolj kvalitetni in odporni na poskuse vloma, saj jih, preden jim podelijo certifikat, temeljito preizkusijo. Seveda pa morajo biti vsi samostoječi sefi privijačeni v tla ali steno (odvisno od modela), vgradni pa zazidani v steno. To je tudi pogoj, da lahko vsebino kvalitetnih sefov zavarujete pri zavarovalnici.

Če je bila v preteklosti zaradi omejene ponudbe izbira sefa enostavna, je danes povsem drugače.

Na trgu najdemo ogromno ponudbe, tako da izbire ne zmanjka. Omislimo si lahko sef na ključ, elektronski sef, vgradni sef, varnostno škatlo, pa protipožarno skrinjo …

In še nasvet: Ne ozirajte se samo na ceno. Nizka cena lahko pomeni zelo nizko kvaliteto sefa, ki vlomilcu ne predstavlja nikakršne ovire.

Elektronski sefi – tehnologija, ki skrbi za varnost

Za nas so najbolj zanimivi elektronski sefi z možnostjo odpiranja s kodo ali celo s prstnim odtisom. Tehnologija se je zažrla v vse pore našega življenja in tudi sefi niso izjema – in to na najbolj pozitiven možen način. Glede same varnosti pri certificiranih sefih, ki jih ponujajo v podjetju Vovko, ni treba izgubljati besed. Gre za najkakovostnejše varnostne rešitve, sefe vseh velikosti in možnosti. Ena od njih je na primer dodatna zaščita – tudi pred plamenskim rezanjem, vrtanjem in prebijanjem.

Pri nekaterih sefih lahko izbirate med različnimi načini zaklepanja: s klasičnim ključem, kombinacijo elektronske kombinirane ključavnice s prstnim odtisom in podobno. Pri kodah vemo, da je možnih kombinacij toliko, da je pravo skoraj nemogoče ugotoviti. Za prstni odtis vemo, da je unikaten, tako da so kakršnikoli pomisleki odveč. V primerjavi s klasičnim odklepanjem oziroma zaklepanjem je varnost pri modernih rešitvah še na višjem nivoju.

Sodobna elektronika dosega odlične rezultate, uporaba samih sefov in njihova priročnost pa pridobita ogromno. Pri sefih na kodo lahko le-to izberete sami, pri nekaterih pa je na zaslonu mogoče prebrati celo zgodovino odpiranja.

Zakasnitev odpiranja in alarm

Kaj pa pomeni zakasnitev odpiranja? Po vnosu pravilne kode programirani čas preteče, dokler sefa ni mogoče odpreti. Če vnesete tri napačne kode, se aktivira čas blokiranja. Vlomilci tako nimajo možnosti preizkusiti številnih kombinacij.

Nekatere sefe lahko celo povežete z alarmnim sistemom, kar varnost še dodatno poveča. Po nekaj neuspelih poskusih vdora tako tatovom preostane le še beg brez osvojenega plena.

Več informacij najdete na spletni strani www.vovko.si/ponudba/sefi-trezorji-blagajne (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Vovko sefi

Prijavi napako v članku