Računalništvo, telefonija
24.02.2010 16:14

Deli z drugimi:

Share

HP v Sloveniji povečal tržni delež na področju osebnih računalnikov

Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.
Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.

HP

je tudi v zadnjem četrtletju 2009 zavzel položaj vodilnega ponudnika osebnih računalnikov na slovenskem trgu. Z dobro prodajo prenosnih računalnikov za domače uporabnike in podjetja je HP po podatkih analitske družbe IDC celo povečal svoj tržni delež na 31,9 odstotka, kar je skoraj 5 odstotnih točk več kot v zadnjem četrtletju 2008.

»Neugodne gospodarske razmere so zelo vplivale na slovenski trg osebnih računalnikov,« je povedal Primož Šabec, direktor skupine za osebne sisteme v slovenskem HP-ju. »Zaradi tega nas še toliko bolj veseli, da smo z dobrimi rezultati na nekaterih ključnih segmentih uspeli naš tržni delež ne samo ohraniti, temveč celo povečati. Prepričani smo, da bomo z bogato paleto novih inovativnih modelov tako za domače kot poslovne uporabnike v letošnjem letu položaj HP-ja v Sloveniji še okrepili.«

HP-jeva rast temelji predvsem na dobri prodaji njegovih prenosnih osebnih računalnikov, ki je nadomestila manjše zanimanje kupcev za namizne modele. HP je prodajo prenosnih računalnikov glede na zadnje četrtletje 2008 povečal za 11,4 odstotka in zabeležil 34,8-odstotni tržni delež. Tržni delež pri namiznih modelih znaša 25,9 odstotka.
Slovenski trg osebnih računalnikov je po podatkih družbe IDC v zadnjem četrtletju 2009 ponovno zabeležil padanje prodaje, in sicer za 12,5 odstotka v primerjavi z enakim četrtletjem 2008. Še slabše se je slovenski trg odrezal po vrednosti prodanih osebnih računalnikov, kjer je padec več kot 30-odstoten. HP-ju je kljub neugodnim razmeram prodajo uspelo povečati za 3,5 odstotka in tako še povečati svojo prednost pred tekmeci.

Vodilni položaj HP-ja na slovenskem trgu osebnih računalnikov ni naključje, saj so HP slovenski potrošniki v raziskavi revije Reader’s Digest lansko leto že tretjič zapored izbrali kot najbolj zaupanja vredno blagovno znamko na področju osebnih računalnikov. Na prvo mesto ga je postavilo 24 odstotkov vseh bralcev, ki so sodelovali v raziskavi. Priznanje je znova potrdilo HP-jeva prizadevanja, da slovenskim potrošnikom ponudi kakovostne izdelke in storitve, ki jim zaupajo in na katere se lahko zanesejo.


Prijavi napako v članku