Strojna oprema
12.01.2022 11:30

Deli z drugimi:

Share

Hitrost svetovnega spleta se upočasnjuje

Dandanes je internet poleg vode, zraka in hrane ter strehe nad glavo postal osnovna življenjska potrebščina. Na žalost pa so na obzorju nove težave.
Starlink ni vedno najcenejša in najboljša izbira
Starlink ni vedno najcenejša in najboljša izbira

Težava ni v dostopu do svetovnega spleta, temveč pri hitrosti, ki jo uporabniki dobijo od ponudnika internetnih storitev.

Po poročanju podjetja Ookla, ki stoji za priljubljeno spletno stranjo Speedtest.net se hitrost povezave s svetovnim spletom za uporabnike Starlinka upočasnjujejo. V povprečju so se med drugim in tretjim četrtletjem 2021 hitrosti zmanjšale iz 97.23Mbps na 87.25Mbps (okrog 10Mbps).

Posledica je predvsem naraščanje dela od doma, ki je edina možnost za delovanje gospodarstva med koronskimi omejitvami. Starlink je tudi edino podjetje, ki zagotavlja dostop do spleta z nizkimi časovnimi zamiki, v povprečju do 44ms.

Sicer je podjetje že prejšnje leto v orbito poslalo dodatnih 52 satelitov, da bi se preobremenjenost zmanjšala oziroma medsebojno porazdelila. V letošnjem letu pa načrtujejo izstrelitev še dodatnih 36 novih satelitov v nizko zemeljsko orbito.

Na “srečo” pa so upad hitrosti opazili le v ZDA, medtem v Kanadi ostajajo hitrosti enake, na stari celini (Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji) pa so hitrosti celo višje od pričakovanih. Prav tako so hitrosti višje tudi na Novi Zelandiji.

Tudi razmerje med ceno in hitrostjo za mnoge odigra pomembno vlogo. Tako je na primer v Kanadi za dostop do Starlinkovega omrežja potrebno plačati 100 ameriških dolarjev na mesec kar je boljše od lokalnega ponudnika Bell, ki za nekaj dolarjev manj ponuja počasnejši internet in z omejitvijo (25Mbps, 350GB); v Franciji je za storitve Starlink potrebno plačati podobno ceno, okoli 99 evrov, medtem ko se cene pri lokalnih ponudnikih začnejo že pri 30 evrov na mesec.

Vas zanima več iz te teme?
Covid-19 Starlink Tesla

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več