Triki in nasveti
05.03.2004 08:01
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hitrejše surfanje po internetu

Imate doma ADSL priklop z nazivnimi hitrostmi 1.024/256 kbps ali celo 8192*768 in ste mnenja, da je to dovolj hitro? Če je tako, potem berite dalje. Obstaja namreč način, kako vaše surfanje še dodatno pohitriti, kljub temu, da že imate hitro povezavo v splet.
Ko surfamo, se podajamo na številne spletne strani drugih uporabnikov in organizacij. In dejstvo je, da nimajo vsi uporabniki hitrih povezav v svet. Microsoft.com je namreč eden tistih, ki ima dovolj hitro povezavo in več mirror strežnikov, ki porazdelijo http zahtevke s celega sveta. Zgodi pa se, da naletite na manj znani spletni strežnik, kjer lastnik spletnih strani nima dovolj finančnih sredstev in je na primer omejen samo na 1.024/256 kbps ADSL. V tem primeru je njegov odhodni promet omejen na 256 kbps, kar ustreza štirim ISDN linijam. In verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bo promet do nas na teh spletnih straneh tekel z maksimalno hitrostjo 256 kbps, četudi imamo dohodno hitrost na našem ADSL-u 8.192 kbps.


Vpišimo javni proxy strežnik v spletni brskalnik in naše surfanje bo v nekaterih primerih znatno hitrejše

Pa obstaja rešitev. Proxy. Naloga proxy strežnika je, da hrani vsebine spletnih strani in jih posreduje uporabnikom. Ponavadi je proxy strežnik v podjetju in posreduje vsebine spletnih strani kar s svojega diska na računalnike uporabnikov, tako da se v primeru, da hočejo vsi dostopati do istih spletnih strani, vsebina teh strani prenese na proxy strežnik samo enkrat.
Vendar mi smo doma in ne v podjetju, niti nimamo proxy strežnika. No, obstaja rešitev – javni proxy strežniki (public proxy). Njihova naloga je podobna. Hranijo vsebine (slike, flash animacije) s spletnih strani, ki so jih uporabniki že prej obiskali. Njihova prednost pa je, da so v internet povezani z visokimi hitrostmi. In tako v našem primeru ne bi vlekli vsebine nekih spletnih strani s hitrostjo 256 kbps (seveda, če smo v tistem trenutku edini obiskovalec na strani, sicer pa manj), temveč bomo spletne strani vlekli s proxy strežnika (predpostavimo, da ima ta strežnik vsebino teh strani na svojem disku) s hitrostjo, ki jo ima proxy strežnik v internet.
Če si torej v naš internet explorer vpišemo nastavitev, da IE dostopa do spletnih strani preko proxyja, potem bo naše surfanje sicer v večini primerov enako hitro kot sedaj, v primeru da obiskujemo počasnejše spletne strani pa bo razlika očitna v naše veselje.
In še nasvet, kako opraviti nastavitve v brskalniku. Podamo se v meni Tools > Internet Options > zavihek Connections > gumb LAN Settings in vpišemo ime proxy strežnika. Eden znanih proxy strežnikov pri nas je proxy.telemach.net, port 80. Seznam javnih proxy strežnikov lahko dobimo na naslovu http://www.stayinvisible.com/index.pl. Proxy strežniki so si med seboj različni: imajo bolj ali manj izpopolnjeno bazo spletnih strani in so bolj ali manj hitri. Poiščite si najboljšega.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več