Računalništvo, telefonija
10.03.2013 08:18

Deli z drugimi:

Share

Hekerji uspešno nad Chrome, Firefox, IE10 in Javo

Spretni hekerji so se na letošnji konferenci CanSecWest pomerili v spretnostih udiranja v priljubljene spletne brskalnike, programske opreme in operacijskih sistemov. Sočasno je potekalo še Googlovo varnostno tekmovanje Pwnium, v katerem so hekerji preizkušali trdnost operacijskega sistema Chrome OS.
Med spletnimi brskalniki se je najbolje odrezal Applov Safari.
Med spletnimi brskalniki se je najbolje odrezal Applov Safari.

Na konferenci CanSecWest, ki je od 6. do 8. marca potekala v kanadskem Vancouvru, so za največje hekerje sveta priredili izjemno prestižno tekmovanje vdiranja v programsko opremo Pwn2Own. Tekmovalci so se tri dni »borili« proti zaščitnim mehanizmom najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, programske opreme in operacijskih sistemov. Denarni sklad za najboljše je tokrat bil vse prej kot skromen, saj je znašal kar preračunanih 385 milijonov evrov.

Spletni brskalniki Google Chrome, Mozilla Firefox in Microsoft IE10 spretnim hekerjem niso bili kos, saj so jih ti »zlomili« že prvi dan tekmovanja. Spletni brskalnik Google Chrome 25 je klonil hekerski ekipi MWR Labs iz Velike Britanije, medtem ko je francosko podjetje Vupen brez večjih težav zaobšlo zaščitne mehanizme brskalnikov Internet Explorer 10 na tablici Surface Pro in Firefox 19 na operacijskem sistemu Windows 7. Preko teh ranljivosti je hekerjem kakopak uspelo pridobili neposreden dostop do operacijskega sistema. Med programi pa je pričakovano najprej padla Java ter nato še priljubljen bralnik PDF datotek Adobe Reader in vtič Flash.

Sočasno s tekmovanjem Pwn2Own je potekalo še Googlovo varnostno tekmovanje Pwnium, ki je nastalo kot odgovor na lanskoletna čudaška pravila Pwn2Own. Tu so se najboljši hekerji sveta spopadali z oblačnim operacijskim sistemom Chrome OS, ki velja za enega najvarnejših na modrem planetu. Google je za denarni sklad tekmovanja Pwnium odštel kar preračunanih 2,4 milijona evrov, Ni slabo!


Prijavi napako v članku