Avtomobilizem
Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Igre
29.11.2022 15:03
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Grand Theft Auto (GTA) praznuje 25. obletnico

Prvi Grand Theft Auto je izšel pred debelimi 25 leti, leta 1997. Le kdo bi si takrat mislil, da bo to igra, ki bo zaznamovala naslednja tri desetletja svetovnega igričarstva.
Foto: Rockstar Games
Foto: Rockstar Games

Katero GTA igro ste igrali prvo? Čisto prvo iz leta 1997? Se še spomnite trenutka, ko ste prvič našli skrito lokacijo s parkiranim tankom? In prvo kaotično zmedo, ki ste jo povzročili z metalcem ognja? Morda neskončno ur zabave s številnimi skritimi »kodami« (SUCKMYROCKET, IAMTHELAW, BUCKFAST …), ki smo jih morali vnesti kot ime našega lika?

Ne glede na to, kaj si mislite o franšizi v zadnjih letih, težko bo kdorkoli izmed nas našel franšizo, ki nam je skozi leta ponudila toliko edinstvenih trenutkov. V tem trenutku se lahko le poklonimo eni izmed največjih gaming franšiz, ki praznuje 25 let, in se napolnimo z upanjem, da nas bo razvajala še naslednjih 25 let.

Številni so si skozi leta prizadevali, da bi omejili vpliv iger razvijalca Rockstar. Bully, Manhunt, GTA … Vse igre so bile v določenem trenutku tarča zaskrbljenih staršev, politikov (bolj ali manj v Ameriki) in tudi medijev, ki so razvijalcu očitali, da seje sadike nasilja. Kljub vsemu trudu pa se razvijalec ni pustil in še danes sodi med največje na svetu, pa čeprav je število njihovih iger v zadnjih letih močno upadlo. Nič ne de, proračun podjetja je stalno poln po zaslugi enormnega uspeha GTA V, ki še danes privablja ogromne množice igričarjev, ki so pripravljeni zapraviti kakšen evro ali dva.

Rockstar Games koraka naprej in ne kaže znakov utrujenosti, enako velja za zvesto bazo gamerjev, ki nestrpno pričakujejo naslednjo iteracijo Grand Theft Auto 6. Najverjetnejši datum izida je leto 2024, zato je pred nami še kar nekaj čakanja. Pričakovanja so razumljivo visoka, morda celo najvišja do sedaj, kar je povsem razumljivo, saj je GTA 5 izšel leta 2013. Po 10 letih čakanja je povsem normalno, da pričakujemo nekaj epskega.

Kako je potekal razvoj franšize GTA?

28. novembra 1997 je majhen britanski razvijalski studio, imenovan DMA Design, izdal Grand Theft Auto, ki je zelo kmalu postal kultna klasika. Grafični slog je bil poenostavljen, perspektiva je bila od zgoraj navzdol (podobno kot pri strateških igrah), nasilje je bilo izredno nazorno in igra je vključevala ravno dovolj kaosa za neskončen vir zabave. GTA na videz ni imel prave strukture. Vsak se je lahko prijavil v igro, našel orožje, ukradel avto, z njim dirkal ali povzročal zmedo po celotnem mestu. Ravno ta navidezna nestrukturiranost nas je vsakič potegnila nazaj. Nasilje in kaos pa nista bila po godu vsem. Marsikateri medij je GTA označil kot igro, ki je poveličevala kriminal in kriminalno dejavnost (umori, kraje avtomobilov …) prikazala kot nekaj zabavnega.

Foto: Rockstar Games

Kritike pa so služile kot povod, zaradi katerih si je GTA prislužil kultni status. Tudi sam razvijalec naj bi uporabil svoje medijske kontakte, da je še dodatno podžgal razburjenje okoli igre. Prodaja je cvetela in po dveh letih so predstavili nadaljevanje GTA II. Največji preskok pa se je zgodil leta 2001, ko se je igričarskemu svetu v 3D obliki predstavila GTA III. Po samo enem letu so izdali še GTA Vice City, ki je še danes za nas v uredništvu najboljša igra v franšizi. V treh letih so takrat izdali kar tri GTA igre, danes pa za nadaljevanje čakamo več kot 10 let. Grand Theft Auto San Andreas je izšel 2004, nato pa smo GTA IV čakali vse do leta 2008.

Kot ena izmed najuspešnejših franšiz je GTA na vsakem koraku zaznamovala gaming industrijo. Mnogi so si sposodili elemente iz njihovih iger, drugi so želeli na enak način emulirati uspeh razvijalca. Po vseh teh letih pa nikomur ni uspelo vzeti žezla GTA in razvijalcu Rockstar Games.

Za konec pa še ena zanimiva podrobnost. Ste vedeli, da je Eminem ob izidu GTA III imel priložnost zaigrati v filmski adaptaciji? Film ni nikoli prešel v razvojno fazo. Zanimivo bi bilo videti, kako bi izgledal GTA film in kako bi se v njem odrezal ameriški raper.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Video igre GTA V GTA VI


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Podova 24, 2327 Rače, Tel: 040 559 551
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več