Računalništvo, telefonija
09.04.2018 09:36
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gremo na elektriko

..Aplikacija za polnjenje električnih vozil..
Gremo na elektriko
Gremo na elektriko

Za enostavnejše polnjenje električnih vozil so v številnih državah po svetu zdaj na voljo aplikacije, ki v mrežo povezujejo javne polnilnice. Temu zgledu so sledili tudi v Elektru Ljubljana in svojim uporabnikom ponudili aplikacijo, ki povezuje polnilnice po Sloveniji. Aplikacija Gremo na elektriko uporabnikom električnih vozil omogoča lažje iskanje in uporabo polnilnic. Aplikacijo, ki je nastala leta 2017, z nadgradnjami ves čas prilagajajo uporabnikom.

V aplikacijo je trenutno vnesenih skoraj 100 polnilnic, aktivnih uporabnikov pa je skoraj 250. Največ, skoraj 80 %, je uporabnikov operacijskega sistema Android.

Registracija

Uporabniki, ki še niso registrirani, lahko to storijo na aplikaciji in že takoj začnejo s polnjenjem. Vsi že registrirani uporabniki na portalu www.gremonaelektriko.si pa aplikacijo le namestijo na svoj telefon.


Iskalnik lokacij

Ob vstopu v aplikacijo se uporabniku pokaže zemljevid polnilnih postaj. Barvne oznake simbolov polnilnic kažejo na prosto ali zasedeno polnilnico oziroma vtičnico. Polnilnico lahko nato poišče glede na oddaljenost od trenutne lokacije ali pa v iskalnik vnese želeno lokacijo polnilnice. Med prikaznimi lokacijami na zemljevidu nato izbere polnilnico. V aplikaciji je omogočena tudi navigacija do izbrane polnilnice.

Podatki o polnilnici

Ob kliku na izbrano postajo se najprej pokažejo podrobnosti – lokacija, delovni čas, dostopnost, informacija o oddaljenosti in seveda število vtičnic, ki so na voljo.

Začetek polnjenja

Uporabnik nato izbere polnjenje, v naslednjem koraku pa vtičnico. Za izbrano vtičnico lahko določi tudi čas polnjenja. Ta funkcija omogoča tudi rezervacijo polnilnice (kot čas polnjenja lahko na primer označite naslednji dan). Sledi dokončna potrditev začetka polnjenja, s klikom na funkcijo »Začni« se polnjenje začne.

Spremljanje poteka polnjenja

Po začetku lahko uporabnik na zaslonu spremlja potek polnjenja. Med polnjenjem so vam na voljo še dodatne informacije, in sicer o moči polnjenja, kar je pomemben kazalnik hitrosti polnjenja. Uporabnik je sproti obveščen o statusu med polnjenjem, kar pomeni, da mu je na voljo informacija o morebitni predčasni prekinitvi polnjenja ali pa da se je končalo, ker so se baterije že napolnile. Polnjenje se seveda lahko prekine kadarkoli na željo uporabnika.

Namen aplikacije je uporabnikom omogočiti čim prerostejši, z enega mesta nastavljiv postopek registracije in identifikacije. Aplikacija bo sčasoma v celoti nadomestila kartične medije identifikacije. Prednost aplikacije je tudi v tem, da je dostopna vsem, domačim in tujim uporabnikom.

Naslednji korak bo vključitev gostovanj, kar bo omogočilo uporabnikom uporabo polnilnic po vsej Evropi, s tem pa možnost potovanja z električnimi vozili z eno identifikacijo. (P. R.)


Prijavi napako v članku