Grafične kartice
20.04.2010 06:27

Deli z drugimi:

Share

Grafične kartice AMD/ATI družine Radeon HD 5000 gredo za med

Laskavi naziv najhitrejše grafične kartice še vedno pripada Radeonu 5970 X2.
Laskavi naziv najhitrejše grafične kartice še vedno pripada Radeonu 5970 X2.

Podjetje AMD/ATI je pred časom ponudilo v prodajo svojo novo družino grafičnih kartic Radeon HD 5000, ki so kot prve nudile podporo Microsoftovi najnovejši knjižici DirectX 11 in napredni tehnologiji senčenja Shader Model 5.0. Ker se te grafične kartice ponašajo z relativno zelo ugodnim razmerjem med zmogljivostjo in maloprodajno ceno, so med računalničarji zelo priljubljene. Zato sploh ne preseneča, da je podjetju AMD/ATI od lanskega septembra do danes uspelo skupno prodati že več kot šest milijonov tovrstnih grafičnih kartic.

Grafičnemu gigantu bi v omenjenem obdobju zagotovo uspelo prodati še več grafičnih kartic družine Radeon HD 5000, če bi le lahko sledil povpraševanju, ki je bilo v lanskem letu bistveno večje od ponudbe. Glavni krivec za to pa naj bi bila težava s proizvodnjo grafičnih jeder s pomočjo 40-nanometrske tehnologije, za katere je bila zadolžena tovarna TSMC.

Nekoliko manjša prodaja v letošnjem letu pa je bila povezana z nepravilnim delovanjem grafičnih kartic družin Radeon HD 5800 in Radeon HD 5700. Številni računalničarji so tarnali predvsem nad prikazovanjem sivih slik na zaslonu. To težavo naj bi programerji podjetja AMD/ATI že odpravili s posodobitvijo gonilnika.

Vas zanima več iz te teme?
AMD grafične kartice

Prijavi napako v članku