Programska in razvojna orodja
05.06.2020 07:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlu preti 5-milijardna tožba

Googlu preti 5-milijardna tožba
Googlu preti 5-milijardna tožba

Tehnološki gigant se sooča s tožbo, ker naj bi nezakonito posegel v zasebnost milijonov uporabnikov. Google obtožujejo, da je spremljal njihovo spletno aktivnost v brskalnikih, ki so bili sicer nastavljeni kot “zasebni”. Googlov brskalnik Chrome ima skoraj 70-odstotni tržni delež, kar pomeni, da ima Google resnično veliko moč.

Po pisanju spletnega portala Reuters je proti Googlu vložena tožba v višini 5 milijard ameriških dolarjev. Navedeno je, da Alphabet Inc., lastnik Googla, naključno zbira podatke o tem, kaj si ljudje ogledujejo na spletu in kje brskajo, kljub temu, da uporabljajo to, kar Google imenuje “način brez beleženja zgodovine”. Tožba je bila vložena na zveznem sodišču v San Joseju v Kaliforniji, kjer je Google v preteklosti že imel nekaj obravnav. Poleg tega, da naj bi Google s svojim početjem prekršil zvezne zakone, je del tožbe osredotočen tudi na državne zakone, ki odškodnino dodatno zvišajo.

Google zbira podatke prek storitve Google Analytics, Googlovega upravitelja oglasov ter drugih aplikacij in vtičnikov spletnega mesta, vključno s pametnimi aplikacijami, ne glede na to, ali uporabniki kliknejo oglase, ki jih podpira Google. Tako Google spoznava uporabnikove prijatelje, hobije, najljubšo hrano, nakupovalne navade in celo najbolj intimne in potencialno neprijetne stvari, ki jih uporabniki iščejo po spletu, je zapisano v tožbi. Glavni problem, ki je nastal pa je, da je Google vse našteto počel v zgoraj omenjenem “načinu brez beleženja zgodovine”. “Google spremlja in zbira podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov brskalnika, ne glede na to, kakšne varnostne ukrepe sprejme uporabnik”, je zapisano v tožbi, ki jo je pripravil Mark C. Mao, partner v pravniški pisarni Boies Schiller Flexner..

Jose Castaneda

, predstavnik Googla, je dejal, da se bo kalifornijsko podjetje odločno branilo pred trditvami. “Kot smo že jasno opozorili – vsakič, ko odprete nov zavihek brez beleženja zgodovine, bi lahko spletna mesta zbirala podatke o vaši dejavnosti,” je dejal.

Verjetno vsi tisti, ki uporabijo brskanje v “načinu brez beleženja zgodovine”, to storijo z razlogom kajne? Kljub temu, da bi morda res pričakovali, da je naše brskanje v dotičnem načinu bolj varno, ali skrito očem Googla, pa strokovnjaki za kiber varnost že nekaj časa trdijo in opozarjajo, da Google in vsi ostali tehnološki velikani, ki živijo od podatkov uporabnikov, vedno globlje silijo v uporabnikove podatke. Po napovedih strokovnjakov bi Google in tekmeci lahko povečali vpogled v uporabniške profile s sledenjem v različnih načinih brskanja, ki združujejo podatke iz zasebnega in običajnega brskanja po internetu.


Prijavi napako v članku