Operacijski sistemi
25.04.2012 22:11
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlov nesojeni mobilnik Android iz leta 2006

Računalniški prototip prvega Googlovega pametnega mobilnega telefona Android.
Računalniški prototip prvega Googlovega pametnega mobilnega telefona Android.

V drugi polovici leta 2008 je podjetje HTC za ameriškega ponudnika telekomunikacijskih storitev T-Mobile pripravilo prvi mobilni telefon, opremljen s platformo Android. Ta je uporabnikom prinesel hiter in zanesljiv odprtokodni operacijski sistem, uporabniku prijazen grafični vmesnik in bogato paleto uporabne programske opreme. Z mobilnikom T-Mobile G1 se je dejansko pričel zmagoslaven pohod mobilnega operacijskega sistema Android.

Le redki izmed nas vedo, da je Google ponudnikom storitev mobilne telefonije predstavil prvi prototip pametnega mobilnega telefona Android že leta 2006. Ta je po obliki močno spominjal na mobilnike RIM BlackBerry in je za preračunavanje podatkov uporabljal procesor ARMv9 frekvence vsaj 200 megahercev. Mobilnik je podpiral mobilno omrežje 3G in je za shranjevanje vmesnih izračunov uporabljal zgolj 64 megabajtov sistemskega pomnilnika.

Prvi Googlov prototip mobilnika Android je za shranjevanje podatkov uporabljal pomnilniške kartice miniSD. Zajemanje nepozabnih trenutkov so inženirji zaupali digitalnemu fotoaparatu ločljivosti dveh milijonov točk. Mobilnik se je lahko pobahal še z podporo za USB, brezžično povezavo Bluetooth in zaslonom QVGA s 16-bitnimi barvami. Google je ob priložnosti pripravil še prototip s polno tipkovnico QWERTY, sekundarnim zaslonom, brezžično povezavo Wi-Fi, navigacijskim sistemom GPS in strojnim pospeševanjem grafike.

Podjetje Google je po predstavitvi prototipa mobilnika leta 2006 pričakoval, da bodo ponudniki mobilnih storitev platformo Android »certificirali« najkasneje do konca avgusta leta 2007. To se zaradi številnih zapletov žal ni zgodilo. Google je moral na težko pričakovano certifikacijo čakal vse do oktobra leta 2008. Tedaj je dejansko na trg tudi prispel mobilnik T-Mobile G1.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku