Programska in razvojna orodja
27.10.2011 15:38
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlov hitri optični internet na poti v Evropo?

Le kdo bi se branil Googlovega cenovno ugodnega optičnega omrežja?
Le kdo bi se branil Googlovega cenovno ugodnega optičnega omrežja?

Podjetje Google je na začetku lanskega leta predstavilo projekt za postavitev optičnega omrežja, ki bo omogočalo prenose podatkov s hitrostjo do enega gigabita na sekundo. Google je cenovno ugodno optično omrežje pred kratkim pričel postavljati v ameriškem mestu Kansas City. Gradnja infrastrukture je v polnem zagonu. Prva gospodinjstva naj bi bila nanjo priključena že v naslednjem letu.

Ker so za Googlovo optično omrežje veliko zanimanja pokazali tudi Evropejci, se je računalniški gigant odločil, da ga bo v bližnji prihodnosti postavil celo na stari celini. Da Google misli resno, je nakazal s tem, da se je eden od njegovih podpredsednikov že srečal s francoskim ministrom za industrijo. Iz opravljenih razgovorov je bilo razvidno, da računalniški gigant tehtno razmišlja o možnosti, da bi postavil cenovno ugodno optično omrežje na evropskih tleh.

Mnogi poznavalci menijo, da je odločitev podjetja Google po vsej verjetnosti povezana z odločitvijo Evropske unije, da v izgradnjo boljše optične infrastrukture vloži zajeten kup denarja. Do leta 2020 naj bi Evropska unija za to namenila kar 9,2 milijarde evrov subvencij. Skupni investicijski stroški naj bi znašali kar vrtoglavih 300 milijonov evrov. Čeprav Google še ni razkril nobenih datumov, številk ali konkretnejših zavez za izgradnjo optičnega omrežja, upajmo, da bo tudi naša mala državica deležna pozornosti računalniškega giganta.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku