Operacijski sistemi
08.07.2012 08:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google zaradi Appla pohitril izdajo Androida 4.1

Mobilni operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean bnaj bi bil na voljo za prenos še pred koncem julija.
Mobilni operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean bnaj bi bil na voljo za prenos še pred koncem julija.

V začetku junija je Google iz spletnega portala Google Play Store umaknil priljubljeni pametni mobilni telefon Samsung Galaxy Nexus. Razlog za umik je bila ugotovitev ameriškega sodišča, da Samsung pri omenjenem mobilniku po vsej verjetnosti krši Applov patent 604, ki pokriva temeljne zvočne in iskalne funkcionalnosti preko enotnega grafičnega vmesnika. Ker bi razvoj popravka za Android 4.0.3 lahko trajal več tednov ali celo mesecev, se je Google odločil za nekoliko drugačen pristop.

Google je mobilnik Samsung Galaxy Nexus naredil legalnega tako, da je nanj preprosto namestil novi mobilni operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean. Ta je namreč opremljen s povsem drugačnim mehanizmom za zvočne in iskalne funkcionalnosti preko enotnega grafičnega vmesnika. Apple je dejansko Googlove programerje »prisilil« v to, da so predčasno izdali Android 4.1. Zaradi tega se lahko zgodi, da bodo uporabniki novega operacijskega sistema naleteli na večje ali manjše programske napake. Te bodo Googlovi programerji kakopak reševali sproti.

Američani lahko mobilnik Samsung Galaxy Nexus z Androidom 4.1 Jelly Bean že naročijo preko spletnega portala Google Play Store. Zanj morajo odšteti preračunanih 285 evrov. Vsem ostalim lastnikom mobilnikov Samsung Galaxy Nexus bo Android 4.1 kmalu na voljo preko sistema OTA (Over The Air). Za prenos posodobitve na pomnilnik bo potrebno vključiti le brezžično povezavo Wi-Fi oziroma 3G in počakati, da se bo na zaslonu mobilnika pojavilo sporočilo o nadgradnji. Enostavno, mar ne?

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku