Računalništvo, telefonija
30.06.2011 09:13
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google+: socialno omrežje za vse

Google+ predstavlja evolucijo socialnih omrežij.
Google+ predstavlja evolucijo socialnih omrežij.

Podjetje Google ja najavilo novo spletno storitev, ki naj bi prav kmalu postala strah in trepet vseh socialnih omrežij. Pri storitvi Google+ gre namreč za tako imenovani projekt socialnega deljenja (social sharing project). Ta združuje vse storitve in platforme, ki jih spletni deskarji najbolj obožujejo. V storitev Google+ so vključeni elektronski poštni predal Gmail, spletni iskalnik Google, mobilna platforma Android, spletni brskalnik Chrome in še nekaj novih in nadvse uporabnih spletnih storitev.

Spletna storitev Google+ je občutno več kot zgolj deljenje informacij in fotografij s prijatelji, družinskimi člani in sorodniki. Tu namreč gre za povsem spremenjen koncept deljenja informacij in komuniciranja. Programerji podjetja Google s tem projektom dejansko želijo v navidezni svet prenesti enostavnost in bogastvo deljenja informacij, ki smo ga ljudje ustvarili v resničnem svetu. Spletna storitev Google+ obsega štiri ključne storitve, in sicer: + Circles, + Sparks, + Hangouts in + Mobile.

Ključna komponenta + Circles (krogi) omogoča razlikovanje med prijatelji. Tu gre za to, da prijatelje razdelimo glede na njihovo »vlogo« oziroma v različne skupine (na primer posel, družina, sorodniki in podobno). Uporabnik s tem pridobi možnost nadzora nad tem, kakšne vsebine bo delil s kom. Medtem ko pri socialnih omrežjih uporabniki stremijo k temu, da bi imeli čim več »prijateljev«, to pri + Circles ne bo mogoče (vsaj v takšni meri ne). To posledično pomeni, da bomo lahko bolj brezskrbno delili naše misli ter fotografije in pri tem naša zasebnost ne bo ogrožena.

Storitev + Sparks (ideje) temelji na osnovi že izvedenih iskanj in naših interesov. Podjetje Google nam tu v realnem času posreduje izbrane vsebine in posodobitve neposredno iz svetovnega spleta. Tu gre za nekakšno mešanico priljubljenih storitev Google News in Google Reader. Nič manj zanimiva ni storitev + Hangouts (video srečanja). Ta namreč omogoča spletno združevanje prijateljev. Tu lahko prijatelji klepetajo v živo in to celo preko videokonferenc (do 10 prijateljev). Storitev + Mobile (mobilni) ne koristi le komunikacijskim zmožnostim mobilnih naprav (predvsem tistih, opremljenih z mobilnim operacijskim sistemom Android), ampak nudi polno podporo še za sistem GPS, digitalno kamero in sporočila.

Storitev Google+ je žal še v poskusnem obdobju in je zaradi tega na voljo le omejeni skupini uporabnikov. Če želite sodelovati v projektu, ki predstavlja prihodnost Googla in bo močno spremenil naša življenja, se lahko prijavite na spletnem naslovu http://goo.gl/yCZxa. Poznavalci so si tu enotni. Če bo spletna storitev Google+ zaživela in bo na voljo vsem uporabnikom svetovnega spleta, se bo socialnim omrežjem pričela pisati zelo črna prihodnost.


Prijavi napako v članku