Računalništvo, telefonija
16.12.2013 15:16
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google razmišlja o razvoju lastnih procesorjev?

Podjetje Google naj bi po vzoru konkurenčnega Appla pričelo z razvojem lastnih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi zgradbe ARM in bodo namenjeni strežniškim sistemom. Prvi tovrstni procesorji naj bi bili za namene preizkušanja nared že v drugi polovici naslednjega leta.
Google bi z lastnimi procesorji lahko povečal tako zmogljivost kot energijsko varčnost strežnikov.
Google bi z lastnimi procesorji lahko povečal tako zmogljivost kot energijsko varčnost strežnikov.

Podjetje Google naj bi resno razmišljalo o pripravi prvih lastnih procesorjev, ki naj bi temeljili na osnovi procesorske tehnologije podjetja ARM in naj bi bili namenjeni strežniškim sistemom. Inženirji računalniškega giganta naj bi poskrbeli za načrtovanje procesorjev, medtem ko naj bi njihovo izdelavo zaupali zunanjemu izvajalcu. Mnogi poznavalci verjamejo, da bi podjetje Google s to potezo lahko precej lažje upravljal z vmesnikom med strojno in programsko opremo, kar naj bi posledično povečalo tako zmogljivost kot energijsko varčnost strežnikov.

Google naj bi z lastnimi procesorji predstavljal neposredno konkurenco celo podjetju Intel, ki trenutno obvladuje kar 95 odstotkov procesorskega trga. Google podjetju Intel namreč letno ustvari kar 4,3 odstotkov vseh prihodkov. Številni poznavalci pa vidijo »namero« podjetja Google zgolj kot »sredstvo« za zagotovitev boljšega položaja pri pogajanju s podjetjem Intel pri nakupu strežnikov opremljenih z njegovimi procesorji. Ali se bo podjetje Google po vzoru konkurenčnega podjetja Apple dejansko spustilo v načrtovanje in proizvodnjo lastnih procesorjev, pa bo po vsej verjetnostni znano še pred pričetkom pomladi.


Prijavi napako v članku