Računalništvo, telefonija
29.10.2021 09:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj se zgodi z Google podatki po vaši smrti?

Vsak posameznik dnevno ustvari več gigabajtov podatkov, ki romajo v roke administratorjev spletnih mest in oglaševalcev. Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s temi podatki, ko nekdo umre?
Dobro premislite, preden izbrišite svoj Google račun, saj postopek ne morete razveljaviti.
Dobro premislite, preden izbrišite svoj Google račun, saj postopek ne morete razveljaviti.

Eden največjih zbirateljev podatkov uporabnikov je zagotovo Google, čigar lovke se razprostirajo po celotnem spletu. Vas skrbi oziroma zanima, kaj se zgodi s podatki vašega Google računa, ko umrete? Pri Googlu imajo že nekaj časa pripravljeno funkcijo, ki vam omogoča, da se sami odločite, kaj se bo zgodilo z vašimi osebnimi podatki. Če med Google aplikacijami in storitvami uporabljate samo Gmail (kar je malo verjetno), gre vseeno za ogromno količino podatkov. Če na seznam dodate še aplikacije Zemljevidi, Iskanje in Fotografije, to pomeni, da se na vašem Google računu nahaja veliko podatkov o vas in vaših navadah.

Nekateri na Google strežnik shranjujejo praktično vse, od podatkov o bančnih karticah in računih do hrambe fotografij za ohranjanje spominov z družino in prijatelji. Pogosto je uporabljena tudi funkcija Google Pay, Google Drive pa je vir neštetih dokumentov poslovne in osebne narave. Če dobro pomislite, ima Google skoraj celoten zapis vašega življenja, in čeprav je gigant skrbnik teh podatkov, je vseeno pomembno, da o usodi svojih podatkov odločate sami.

Kako zaščititi Google podatke?

Če Google računa dalj časa ne uporabljate ali ko podjetje v vašem računu ne zazna nobene aktivnosti, le-ta postane neaktiven. Ameriško podjetje vam vendarle omogoča, da se sami odločite, kdaj naj se vaš račun šteje za neaktivnega in kaj naj se zgodi z vašimi podatki po določenem času oziroma vaši smrti.

Uporabniki imajo možnost, da svoj račun in podatke delijo z nekom, ki mu zaupajo. Lahko pa celo zahtevajo, da ga Google izbriše, če račun izpolni vnaprej določene pogoje neaktivnosti. »Načrt, ki ste ga nastavili, bomo sprožili le, če že nekaj časa niste uporabili svojega Google računa. Povejte nam, kako dolgo naj čakamo, preden to storimo,« pravi tehnološki velikan.

Dobra stvar je, da Google uporabnikom omogoča tudi nastavitev dodatne čakalne dobe, ki določa, kdaj se račun šteje kot neaktiven. Izbirate lahko do največ 18 mesecev. Za nastavitev čakalne dobe obiščite spletno mesto myaccount.google.com/inactive in vnesite želeno dobo.

Najprej boste morali vnesti čakalno obdobje za nedejavnost, e-poštni naslov, telefonsko številko in druge podrobnosti. Zatem vam bo Google dal možnost, da izberete do 10 oseb, ki jih želite obvestiti o neaktivnosti vašega računa. Hkrati jim lahko omogočite dostop do nekaterih vaših podatkov in možnost prenosa. Za dodajanje zaupljivih oseb enostavno vpišete e-poštne naslove vaših najbližjih. Uporabniki e-pošte Gmail lahko tudi nastavijo samodejno sporočilo/odgovor, ki bo poslan, ko račun postane neaktiven.

Če podatkov ne želite deliti z nikomer, vam seveda ni treba dodati nobenega uporabnika. Toda to pomeni, da bodo vsi podatki izbrisani in po izbrisu ni možno obnoviti podatkov. Skratka, velik del vaše digitalne identitete bo za vedno izgubljen. Nekaterih to niti malo ne moti, še posebej uporabnikov, ki se trudijo zmanjšati svojo spletno prisotnost. Spet drugi pa bi radi, da imajo njihovi bližnji dostop do fotografij, posnetkov in poslovnih dokumentov, bodisi zaradi spominov ali iz kakšnih drugih razlogov.

Kako deluje Google funkcija za deljenje podatkov?

Ko dodate e-poštni naslov, Google prikaže seznam in vas prosi, da izberete, katere podatke želite deliti s svojimi stiki. Seznam vključuje Google Pay, Google Photos, Gmail, zgodovino lokacij, vso aktivnost, vključno z Google Play trgovino, Chrome podatki in podobno. Podjetje pravi, da bo imel vaš zaupanja vreden stik omogočen dostop le tri mesece po tem, ko vaš račun postane neaktiven.

»Prejeli bodo e-pošto z zadevo in vsebino, ki ste jo napisali med nastavitvijo. Temu e-poštnemu sporočilu bomo dodali nogo, ki pojasnjuje, da ste Googlu naročili, naj pošlje e-pošto v vašem imenu, potem ko ste nehali uporabljati svoj račun.«

Če se odločite izbrisati svoj Google račun, bodo izbrisani vsi Google podatki, vključno z vašimi javno deljenimi podatki, kot so videoposnetki na Youtubu in drugo podobno vsebino. E-poštno sporočilo uporabnikov, ki so se odločili za deljenje podatkov, bo vsebovalo seznam izbranih podatkov za skupno rabo.

Kako lahko že danes izbrišete vse Google podatke in profile?

Če že nekaj časa razmišljate o zmanjšanju svoje digitalne prisotnost in ste naredili že nekaj korakov v to smer, na primer izbrisali oziroma onemogočili Facebook račun, se odjavili iz različnih spletnih mest, potem ste mogoče tudi razmišljali o izbrisu največje shrambe svojih podatkov. To seveda ni edini razlog, zakaj se ljudje odločajo za izbris Google računa. Nekateri se odločijo za drugega ponudnika, določeni pa želijo le izbrisati profil, ustvarjen pred leti, ki je danes neprimeren za poslovno ali osebno rabo.

Če ste pripravljeni, obiščite spletno mesto https://myaccount.google.com/delete-services-or-account ali funkcijo poiščite v nastavitvah. Izberite »Izbriši moj račun« (Delete your account). Google vas bo pozval, da overite svojo identiteto in razložil, kaj se bo izbrisalo v postopku. Dobro premislite, preden kliknete na izbris, saj postopka ne morete razveljaviti.

Lahko pa pred izbrisom shranite svoje podatke. Na isti povezavi namesto izbrisa računa izberite funkcijo »Izvozi podatke« (Export your data). V naslednjem oknu izberite, katere podatke želite shraniti in nato način izvoza: e-pošta, Drive, Dropbox ali OneDrive. Tukaj lahko nastavite tudi, kdaj in kako pogosto naj se arhivirajo vaši podatki. Ko ste končali z izborom, kliknite na gumb »Ustvari izvoz« (Create export) in počakajte, da se proces zaključi. Če ste si med arhiviranjem premislili, lahko proces kadar koli zaustavite.

Za več aktualnih novic obiščite našo spletno rubriko Računalništvo.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik Google Google podatki

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OTEL d.o.o.

Klavčičeva ulica 12, 1241 Kamnik, Tel: 041 505 323
Tehnologija optičnih vlaken in optične komunikacije je že nekaj časa prisotna na trgu informacijske tehnologije in tudi dostopna končnim uporabnikom. Optična tehnologija olajša ... Več

DETEKTOR SISTEMI d.o.o.

Litostrojska cesta 40a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 305 056
Ustrezna programska oprema pravočasno zaustavi spletnega vsiljivca. Kako pa zaustavimo nevidnega napadalca brez vonja in okusa, ki je lahko smrtonosen? Pri podjetju Detektor sistemi ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več