Računalništvo, telefonija
06.07.2015 10:51
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google nam uničuje spomin

Uporabniki svetovnega spleta zaradi dostopnosti informacij na svetovnem spletu teh preprosto ne pomnijo več!
Uporabniki svetovnega spleta zaradi dostopnosti informacij na svetovnem spletu teh preprosto ne pomnijo več!

Informacijska družba je nedvomno močno spremenila svet. Informacije so nam danes tako rekoč vedno na dosegu roke, saj lahko do njih dostopamo tudi ko smo na poti. Svetovni splet je v zadnjih nekaj letih postal celo priročno orodje za hitro širjenje informacij in združevanje enako mislečih računalničarjev. Kot vsaka stvar ima tudi internet svoje slabosti, kar je potrdila tudi nedavna študija podjetja Kaspersky Labs, v okviru katere so raziskovalci proučevali odvisnost ljudi od spletnega iskalnika Google in mobilnih naprav.

Raziskava podjetja Kaspersky Labs v Veliki Britaniji je pokazala, da spletni iskalnik Google dejansko povzroča tako imenovano “digitalno amnezijo”, saj uporabniki svetovnega spleta zaradi dostopnosti informacij na svetovnem spletu teh preprosto ne pomnijo več. Izsledki nedavno opravljene študije kažejo na to, da skoraj polovica Britancev starejših od 18 let se ne more spomniti telefonske številke njihovih partnerjev, medtem ko se več kot 71 odstotkov anketirancev ne more spomniti številke mobilnega telefona svojih otrok. Slab spomin je posledica dejstva, da pomembnih informacij zaradi vse enostavnejšega dostopa do svetovnega spleta preprosto ni potrebno več pomniti ali si jih zapisati.

Zaradi neprestane uporabe spletnega iskalnika ne preseneča niti dejstvo, da se je stopnja pozornosti uporabnikov interneta zmanjšala na vsega 20 sekund. Najtežji izziv pa se je osredotočiti na vsebino, kar še posebno drži v primeru, da ta prinaša številne informacije. Zaradi tega vam priporočamo, da ponovno pričnete z »urjenjem« možganov na način pomnjenja informacij, sicer bo vaš spomin pešal hitreje, kot si to lahko predstavljate.


Prijavi napako v članku