Telefoni
16.08.2011 09:37
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google kupuje Motorolo Mobility

Bo Google s prevzemom Motorole Mobility zavladal še na področju prodaje pametnih mobilnih telefonov?
Bo Google s prevzemom Motorole Mobility zavladal še na področju prodaje pametnih mobilnih telefonov?

Analitsko podjetje Gartner je aprila letos napovedalo, da bo mobilni operacijski sistem Android v prihodnjih letih postal najbolj razširjen sistem za pametne mobilne telefone. Za leto 2015 Gartner celo napoveduje, da bo prodanih kar slabih 600 milijonov mobilnikov z operacijskim sistemom Android. To se utegne zgoditi že veliko prej, saj je Google kot strela iz jasnega napovedal nakup podjetja Motorola Mobility.

Google se je za prevzem podjetja Motorola Mobility odločil predvsem z namenom, da ta postane namenski izdelovalec prenosnih naprav z mobilnim operacijskim sistemom Android. S tem bodo kupci pridobili izjemne pametne mobilnike Motorola z namensko prilagojenim Androidom. Medtem ko bo Google platformo Android še vedno brezplačno ponujal kot odprtokodno platformo, bo podjetje Motorola Mobility skrbelo za njeno licenciranje. Na ta način se bo računalniški gigant izognil številnim tožbam, ki jih je sedaj operacijski sistem Android deležen zaradi kršitev številnih registriranih patentov. Poleg tega ima Motorola Mobility že sedaj v lasti več kot 10 tisoč patentov, ki se nanašajo na tehnologijo mobilne telefonije.

Podjetje Google bo za prevzem podjetja Motorola Mobility odštelo preračunanih 28 evrov za delnico. Računalniški gigant bo tako skupno primaknil kar preračunanih 8,7 milijard evrov. Mnogi se že sprašujejo, kaj se bo sedaj zgodilo s partnerskimi podjetji Samsung in HTC. Ti so namreč za Google pred časom pripravili namenske pametne mobilne telefone Nexus S, Nexus One in G1. Ali to že pomeni, da bo Google razvoj in proizvodnjo najboljšega mobilnika vseh časov, Nexus Prime, namesto podjetju Samsung prepustil kar Motoroli?

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku