Računalništvo, telefonija
27.04.2019 07:50

Deli z drugimi:

Share

Google dobil zeleno luč za dostavo naročil z droni!

Podjetje Google bo z droni pakete kmalu dostavljal tudi kupcem v Združenih državah Amerike.
Podjetje Google bo z droni pakete kmalu dostavljal tudi kupcem v Združenih državah Amerike.

Konec leta 2014 so pri podjetju Google prvič najavili začetek projekta Wing, v okviru katerega so že izvedli številne preizkuse letečih robotov, katerih ključna naloga bo dostava paketov končnim uporabnikom. Ti naj bi poskrbeli za neposredno dostavo paketov iz Googlovih skladišč do kupčevih vrat, celoten »proces« pa naj bi trajal le pičlih 30 minut. Ker so bili prvi preizkusi dostavnih dronov opravljeni z odliko, ne preseneča, da je podjetju Google v Združenih državah Amerike končno uspelo pridobiti vsa potrebna dovoljenja za pričetek dostave paketov končnim uporabnikom s pomočjo brezpilotnih dronov.

Podjetju Google je ameriški družbi za varnost letalskega prometa dejansko uspelo dokazati, da njihovi leteči droni izpolnjujejo vse stroge varnostne zahteve, ki veljajo v Združenih državah Amerike. Odločitev o podelitvi licence za začetek uporabe dronov za dostavo blaga je bila sprejeta na podlagi obsežne dokumentacije in več tisoč letov, ki jih je podjetje Google opravilo v zadnjih nekaj letih. Pri vse poskusih pri Googlu niso zabeležili niti ene nesreče.

Podeljena licenca za dostavo paketov z droni ima seveda določene omejitve. Ti bodo lahko leteli le podnevi ob dobri vidljivosti, se ne bodo smeli zadrževati na območjih, kjer je veliko ljudi, leteti bodo morali na višini vsaj 120 metrov, en pilot pa bo lahko spremljal do največ pet dronov hkrati. To je tudi razlog, zakaj bodo pri podjetju Google z droni najprej dostavljali le hrano na dve lokaciji v podeželskih delih države Virginia. Če pa se bo projekt izkazal za uspešnega, smo prepričani, da bodo tovrstni droni uporabljeni tudi v večjih mestih.

Pri tem večja še omeniti, da podjetje Wing v sodelovanju z Googlom na območju malega mesta v Avstraliji svojim uporabnikom že dostavlja vročo kavo, malice in celo kosila iz mehiške restavracije. Naročilo uporabniki opravijo kar preko aplikacije, to pa je nato poslano neposredno v kuhinjo, kjer se hrana pripravi in je v nekaj minutah pripravljena za dostavo, pri čemer lahko porabnik sam izbere točno lokacijo, ki je poslana dronu v obliki koordinat GPS. Dron opravi dostavo brez potrebe po ročnem opravljanju, kar pomeni, da podjetje, ki je odgovorno za pripravo naročila, ne zaposluje dodatnih ljudi, ki bi skrbeli za njegovo upravljanje, kar seveda zmanjša stroške dostave.


Prijavi napako v članku