Računalništvo, telefonija
11.02.2018 09:44
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chrome nas bo opozarjal na nevarne spletne strani

Chrome nas bo opozarjal na nevarne spletne strani
Chrome nas bo opozarjal na nevarne spletne strani

Ker Google skrbi za našo varnost na spletu, ne preseneča, da je njegov spletni brskalnik opremljen z bogato paleto varnostnih orodij. Prav nič drugače ne bo s prihajajočim brskalnikom Chrome, ki bo na voljo za prenos v juliju. Ta namreč prinaša novo možnost, ki bo znatno izboljšala vašo varnost na spletu, kar še posebej drži za tiste uporabnike, ki jim varnost na internetu ni najbolj domača.

Prihajajoči Chrome različice 68 nas bo namreč opozarjal pred nevarnim spletnim nakupovanjem oziroma pred spletnimi trgovinami, ki niso vredne zaupanja. Ob obisku spletne strani, ki ne uporablja zaščitene oziroma šifrirane komunikacije (povezava HTTPS), bo priljubljeni brskalnik v naslovni vrstici z rdečo in s klicajem izpisal »NOT SECURE« ter vas s tem obvestil o nevarnosti. S tem vam bo dal jasno vedeti, da boste lahko postali žrtev spletnega kriminala, če boste z nakupovanjem nadaljevali.

Uporaba spletnih strani oziroma spletnih trgovin brez zaščitene oziroma šifrirane komunikacije namreč pomeni, da so vaši osebni in plačilni podatki izpostavljeni spletnim nepridipravom ali pa da je spletna trgovina enostavno lažna, saj spletni kriminalci pogosto uporabljajo spletne strani brez zaščitene povezave. Mnogi varnostni strokovnjaki so prepričani, da želi Google s to potezo, ki se mnogim morda zdi majhna, tudi prodajalce »prisiliti« v zaščito svojih spletnih strani, saj bodo v nasprotnem primeru izgubili precejšnje število strank. Poleg večje varnosti pri spletnih nakupovanjih vam bo novi Chrome prinesel še večjo hitrost delovanja in osveževanja strani.

Pri tem velja še omeniti, da je bilo do zdaj kar veliko narejenega na področju varnih povezav do spletnih strani. Google je v nedavni raziskavi namreč razkril, da je šifriranih kar 80 odstotkov spletnih strani. Delež teh strani pri mobilnih napravah Android pa je 68-odstotni.


Prijavi napako v članku