Telefoni
16.09.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Google bo Franciji plačal milijardo evrov

Google bo Franciji plačal milijardo evrov
Google bo Franciji plačal milijardo evrov

Tehnološki velikan Google bo Franciji plačal milijardo evrov, s čimer se bo končala nekaj let trajajoča preiskava francoskih oblasti, ki Googlu očitajo utajo oziroma izogibanje plačilu davkov. Zadeva sicer traja že več let, zdaj pa je kot kaže končno prišlo do odločitve. Reuters in AFP sta poročala o tem, da preiskovalci trdijo, da Google Franciji dolguje 1,6 milijarde evrov neplačanih davkov. Korporacija, ki je del Alphabeta, v evropskih državah plača malo davka, saj večino svojih poslov prijavlja na Irskem, kjer ima svoj evropski sedež. Približno polovico zneska bo Google tako plačal kot kazen, preostali del pa kot vračilo davkov (če smo čisto natančni 500 milijonov evrov in 465 milijonov evrov).

Izogibanje plačilu davkov na ta način omogoča vrzel v mednarodni davčni zakonodaji, poroča BBC. Google in francoske oblasti so zdaj dosegli dogovor, ki bo po besedah odvetnika Antonina Levyja “enkrat za vselej rešil pretekle spore”. Francoske oblasti tako zaključujejo pogajanja, ki so trajala od leta 2005 in odmikajo vse obtožbe proti Googlu.

Glede na dosedanje podatke in poročanje portala TechCrunch podjetje po svetu dolguje okrog 1,1 milijarde evrov davkov. Leta 2014 je Google začel »varčevati« za potencialne kazni, ki bi jih lahko dobil na ta račun.

Komisija Googlu naložila milijardne kazni
Marca letos je Evropska unija zaradi onemogočanja konkurenčnih spletnih iskalnikov (oglaševalcev) Google kaznovala z 1,5 milijarde evrov kazni, lani pa je Evropska komisija Googlu naložila 4,3 milijarde evrov kazni zaradi nezakonite zlorabe mobilnega operacijskega sistema Android za utrjevanje dominantnega položaja Googla.

Tehnološki gigant v težavah zaradi davkov
Primer Googla je klasičen primer davčne optimizacije v Evropi. Dolga leta je Google vse večje posle vodil iz sedeža na Irskem, ki ima najugodnejše davčne razmere. Celoten dobiček, ki ga je Google generiral na račun teh poslov, je bil obdavčen na Irskem. Ločeno od tega je Francija resno poprijela za delo in postavila svoja davčna pravila v odnosu do tehnoloških gigantov.

Če torej upravljate podjetje, ki generira več kot 750 milijonov evrov prihodkov na globalni ravni in 25 milijonov v Franciji, potem morate Franciji plačati 3-odstotni davek. ZDA so takoj burno reagirale, saj je predsednik Donald Trump zagrozil, da bo spremenil carinsko politiko na uvoz francoskega vina. Francija in ZDA sta na koncu dosegla konsenz, ki pa še zdaleč ni po godu Trumpu. Francoska vlada sedaj upa, da bo OECD našla način, kako pravilno obdavčiti tehnološke velikane v državah, v katerih delujejo.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več