Avtomoto
Življenjski slog
Triki in nasveti
09.06.2023 14:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vpregli smo električnega konjička Gogobest GM28

Kdo bo prevladal kot najbolj priljubljeni dvo ali štirikolesni konjiček v mestnih središčih? Skiroji, majhni električni avtomobili ali električna kolesa?

Testirali smo predstavnika električnih koles, ki so v letu 2021 romali v roke in noge več kot 5 milijonov novih lastnikov (podatki za EU). Lansko leto pa je bila številka še 10 % višja. Čeprav prodaja klasičnih koles upada, električna kolesa še naprej beležijo hitro rast. Med električno mikromobilnostjo so e-kolesa zagotovo najbolj priljubljena izbira. Na primer, v Nemčiji je 90 % novo prodanih gorskih koles električnih.

Da se ne bomo preveč oddaljili od aktualne teme, preizkusili smo električno kolo Gogobest GM28, ki je za dobrih 900 € lahko dobra vstopna točka za vse, ki bi radi preizkusili mestno e-mobilnost.

Gogobest GM28: zelo privlačen električni meščan

Moramo priznati, da smo bili sprva skeptični glede izgleda in kakovosti e-kolesa Gogobest. Blagovna znamka ni ravno poznana v našem uredništvu (predvidevamo da tudi drugje ne), iz specifikacij na papirju pa smo težko razbrali, kako se bo kolo obneslo pod našimi nogami.

Po relativno enostavni sestavi – pritrditi smo morali sprednje kolo in krmilnik – smo bili izredno zadovoljni z videzom. Bela oziroma nežno bež barva kolesu zelo dobro pristoji, čeprav je pravi magnet za umazanijo in prah. Pričakujemo, da bi ga morali redno čistiti, če bi se želeli po mestu voziti s snežno belim kolesom in ne kolesom, ki je ravnokar prišel iz rudnika premoga.

Ohišje je iz aluminijeve zlitine, ki deluje močno in trpežno. Brez težav je zdržalo skoraj 100-kilogramski tovor (največja nosilnost do 120 kg), pa čeprav je e-kolo v prvi vrsti namenjeno nežnejši spol. Kolo ne spada med lažje, na tehtnici se ustavi pri dobrih 31 kilogramih. Teža se med samo vožnjo ne opazi, smo jo pa občutili med nošnjo po stopnicah, kjer bo nežnejši spol lahko imel večje težave. Tudi hramba ne bo enostavna, še posebej, če nameravate kolo hraniti na stenskih nosilcih.

Na splošno pa teža in robustnost prideta prav med vožnjo. Nima namenskega vzmetenja, prav tako pnevmatike niso prilagojene za bolj grobo vožnjo, zato vsaj teža in aluminijev okvir prispevata, da med vožnjo ne čutimo vsakega tresljaja, in da luknje na cesti ne pomenijo avtomatski padec.

Ima pa tudi vso zakonsko obvezno opremo: LED žaromet, zavorno luč, odsevnike na kolesih in pedalih. Kot bonus ima na obeh kolesih blatnike, zadaj še »prtljažnik«, s katerim lahko prevažamo dodatnih 25 kilogramov tovora. Plastično ohišje okoli zobnikov varuje nesluteče hlačnice, ki rade pobegnejo na vetroven dan. Sedež je prilagodljiv, pod njim pa je priročen nosilec z že priloženo ključavnico.

Skratka, električno kolo Gogobest nas je iz vidika izgleda in praktičnosti prijetno presenetila. Čeprav je kolo unisex, vseeno predvidevamo, da bo bolj všečen nežnejši populaciji.

Poglejmo še, kako so ga elektrificirali

Za prihod v službo ali trgovino brez znoja lahko vklopimo 350 W brezkrtačni motor. Po uradnih podatkih lahko doseže končno hitrost 32 km/h, med testiranjem pa smo na ravnini lahko dosegli maksimalno 28-29 km/h in še to s pomočjo norega poganjanja, s katerim bi še Rogliču dihali za vratom. Shimano menjalnik nam daje možnost izbire med sedmimi prestavami, ki delujejo odzivno in brez zatikanja.

Na krmilniku imamo zvonec, ročico za plin (kadar ne želimo poganjati) in LCD zaslon, na katerem lahko spremljali naše kolesarske podatke in trenutni način vožnje. Na voljo je 5 načinov pomoči, od katerih je tudi odvisen doseg e-kolesa. V srednjem načinu pomoči, kjer se hitrost samodejno ustavi pri 20 km/h (s pomočjo pedaliranja) nam je uspelo prekolesariti dobrih 60 kilometrov, preden smo morali baterijo napolniti. Baterijo lahko za lažje polnjenje tudi snamemo. 

Uradni doseg naj bi bil v načinu mopeda 80 kilometrov, vendar pri naših pogojih in relaciji to ni dosegljiv cilj.

Električno kolo smo testirali na dnevni relaciji, kjer je nekaj daljše ravnine, dva manjša vzpona in en večji, na katerem smo občutili lenobo električnega motorja. Proizvajalec pravi, da lahko premaguje 25° naklone, kar pa je bil v našem primeru zanj prevelik zalogaj. Hitrost je na sredini večjega vzpona padla na 10 km/h (in manj) in morali smo se pošteno potruditi, da smo prišli do vrha.

Sklepna beseda

Električno kolo Gogobest GM28 je zelo dober meščan, s katerim bi se lahko brez težav vozili na delo in nazaj, po opravilih, kavicah in povsod drugje. Ima spodoben doseg, tudi v načinu pomoči, hitrost in moč motorja je v večini primerov zadostna (strmi vzponi vam znajo ponagajati). Ni lahko kolo, zato premislite, kje ga boste hranili in ali ga boste morali pogosto nositi po stopnicah.

Kakovost izdelave deluje dobro, tudi izgled nam je zelo všečen. Za manj kot tisoč evrov mislimo, da gre za dobrega predstavnika električne mobilnosti. Razumljivo bi ga lahko grajali, da nima namenskega vzmetenja, prešibak motor, trlice za pnevmatike, ampak konec koncev gre za mestno kolo, ki vsega naštetega niti ne potrebuje.

Gogobest GM28 je tako po našem mnenju lahko odlično nadomestilo za avtomobil, klasično kolo ali javni potniški promet.

Gogobest GM28 cena?

E-kolo Gogobest GM28 lahko dobite pri prodajalcu GeekBuying za 943,91 € s pomočjo akcijske kode NNNAff11th999.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električno kolo električna kolesa


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več