Računalništvo, telefonija
22.10.2018 11:26
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

GitHub je lahko Microsoftov

GitHub je s sklepom Evropske komisije tudi uradno postal del podjetja Microsoft
GitHub je s sklepom Evropske komisije tudi uradno postal del podjetja Microsoft

Podjetje Microsoft je junija letos napovedalo prevzem spletnega centra, ki združuje programerje s celotnega sveta. Spletni portal GitHub je sicer prisoten že več kot deset let in je nastal kot platforma za sodelovanje programskih razvijalcev ter shranjevanje in deljenje programske kode. V vmesnem času je platforma prerasla v pravo družbeno omrežje programerjev, saj nanjo trenutno prisega že več kot 23 milijonov uporabnikov. Pri podjetju Microsoft so s prevzemom spletnega portala GitHub dejansko pridobili neposreden dostop do velike oziroma gromozanske baze talentov v programski industriji.

Microsoft bo spletni portal GitHub lahko sedaj tudi uradno prevzel, saj je dobil težko pričakovano odobritev s strani Evropske komisije. Ta je namreč sprejela sklep, ki je računalniškemu gigantu dokončno omogočala prenos lastniških pravic na GitHub. Čeprav nekateri uporabniki spletnega portala GitHub nad tem prevzemom niso pretirano navdušeni, pri podjetju Microsoft zagotavljajo, da se s prevzemom nič ne bo spremenilo in da bo platforma še vedno predstavljala družbeno omrežje za programerje širom sveta.

Pri tem velja omeniti, da je bila tržna vrednost spletnega portala GitHub v letu 2015 ocenjena na okoli preračunanih 1,7 milijarde evrov, koliko je podjetje Microsoft dejansko odštelo za prevzem, pa ni bilo razkrito. Neuradno naj bi Microsoft za prevzem odštel kar vrtoglavih preračunanih 6,4 milijard evrov.


Prijavi napako v članku