Računalništvo, telefonija
23.05.2017 06:28
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Futuristična trgovina brez blagajn in čakalnih vrst kmalu v Evropi

Futuristična trgovina brez blagajn in čakalnih vrst kmalu v Evropi
Futuristična trgovina brez blagajn in čakalnih vrst kmalu v Evropi

Amazon je konec lanskega leta odprl zanimivo fizično oziroma običajno trgovino, ki je brez blagajničark in brez blagajn. Kljub temu je postopek nakupovanja relativno preprost. Preden kupec vstopi v trgovino, mora le skenirati svoj pametni mobilni telefon, po opravljenem nakupu pa se znesek samodejno poravna s kreditno kartico kupca.

Futuristična trgovina Amazon Go je opremljena z mrežo nadzornih kamer in senzorjev, tako da napredni računalniški sistem natančno ve, kaj je kupec vzel s prodajnih polic. Vsak izdelek se nato doda v navidezni nakupovalni voziček, strošek katerega kupec poravna takoj, ko zapusti trgovino. Da bi preprečili krajo, mora kupec pred odhodom iz trgovine ponovno skenirati svoj pametni telefon, saj v nasprotnem primeru ne more zapustiti prostorov.

Amazon je prodajalne Go odprl na 2.000 različnih lokacijah v Združenih državah Amerike. Ker se je novodobni način nakupovanja med potrošniki izkazal za zelo priljubljenega, so se pri Amazonu odločili, da bodo podobne trgovine postavili tudi v Evropski uniji in Veliki Britaniji. Spletni gigant je namreč pred kratkim že vložil ustrezen zahtevek regulatornim organom z namenom pridobitve dovoljenja za poslovanje tovrstnih trgovin. Takoj ko bo pridobil vsa ustrezna dovoljenja, bo Amazon na evropskih tleh odprl na tisoče trgovin Go. Od njih si največ obetajo predvsem tisti, ki nimajo časa za klasično nakupovanje, saj naj bi tovrstni način nakupovanja vzel precej manj časa v primerjavi s klasičnimi trgovinami.


Prijavi napako v članku