Računalništvo, telefonija
09.08.2010 08:59

Deli z drugimi:

Share

Francoska vlada nad pirate s škodljivo programsko kodo?

Represija zagotovo ni najboljša pot za dosego zmanjšanja stopnje spletnega piratstva!
Represija zagotovo ni najboljša pot za dosego zmanjšanja stopnje spletnega piratstva!

Francija je lani jeseni postala prva evropska država, ki se je nad pirate spravila s posebnim protipiratskim zakonom. Ta med drugim še vedno uživa veliko podporo s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Francoski protipiratski zakon je za evropske razmere sorazmeroma strog, saj temelji na osnovi »treh opozoril«. V primeru, da ponudniki dostopa do svetovnega spleta pri svojih naročnikih zaznajo prenos piratskih vsebin, jih morajo najprej opozoriti preko elektronske pošte. V koliko pirati s prenosom spornih vsebin nadaljujejo, jih ponovno opozorijo s priporočeno pošto. Če se kršenje zakona o avtorskih pravicah nadaljuje, pristojno sodišče izda odredbo, na podlagi katere se neposlušnim državljanom izključi dostop do svetovnega spleta.

Ker dosedanje izvajanje novega protipiratskega zakona ni obrodilo želenih sadov (piratstvo na bi se v Franciji celo povečalo za okoli tri odstotke), naj bi francoska vlada pričela razmišljati o pripravi namenske škodljive programske kode. Dejansko naj bi šlo tu za relativno enostaven vohunski program, ki naj bi na okuženih računalnikih nadzoroval internetni promet, izdeloval sezname datotek, ki se nahajajo na trdem disku in preverjal nastavitve usmerjevalnika. Poleg tega naj bi uporabnikom ob zagonu programov s podporo protokolu P2P prikazoval vskočna okna z opozorili o potencialnih kršitvah zakona o avtorskih pravicah.

Čeprav evropski komisarji načeloma podpirajo boj proti programskemu piratstvu, bi bilo skrito nameščanje škodljive programske kode na računalniške sisteme preveč radikalno in ne bi bilo sorazmerno s koristmi, ki bi pri tem lahko nastale. Poleg tega bi francoska vlada z vohunskim programom kršila evropsko zakonodajo, ki striktno prepoveduje nadzorovanje računalnikov brez predhodno pridobljenega sodnega naloga.


Prijavi napako v članku