Računalništvo, telefonija
14.05.2009 07:35

Deli z drugimi:

Share

Francija v primežu kontroverznega protipratskega zakona

Bo Sarkozyju uspel veliki met?
Bo Sarkozyju uspel veliki met?

Čeprav je francoski senat v mesecu aprilu glasoval proti spornemu zakonu, ki bi ponudnike dostopa do svetovnega spleta postavil v prvo bojno linijo v boju zoper programsko piratstvo, se zadeve zopet postavljajo na glavo. Francoska narodna skupščina je namreč z 233 glasovi za in 296 glasovi proti sprejela sporni protipiratski zakon, ki uživa veliko podporo tudi s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

V kolikor bo predlog kontroverznega protipratskega zakona potrdil še francoski senat (po neuradnih podatkih naj bi imel zakon že zagotovljeno večino), se piratom ne obeta nič kaj dobrega. Ponudniki dostopa do svetovnega spleta bodo namreč morali prevzeti naloge nadzornika prometa njihovih naročnikov in v primeru, da bodo naleteli na piratstvo, bodo morali nemudoma ukrepati. Kršitelje avtorskih pravic bodo morali najprej preko elektronske pošte trikrat pisno opozorili, naj nemudoma prenehajo z nezakonitim početjem. V kolikor bodo nepridipravi kljub opozorilom nadaljevali s prenosom nelegalnih vsebin, jim bodo ponudniki morali takoj onemogočiti dostop do svetovnega spleta (tudi do enega leta).

Nad izvajanjem spornega zakona naj bi bedela posebna protipiratska agencija Hadopi (Haute Autorité pour la Diffusion des Ouvres et la Protection des Droits sur Internet), ki bi jo francoska država letno financirala s kar devetnajstimi milijoni evrov. Ni kaj, denar je sveta vladar.


Prijavi napako v članku