Računalništvo, telefonija
11.05.2018 07:54
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Firefox naredil velik korak v smeri ukinitev gesel

Firefox naredil velik korak v smeri ukinitev gesel
Firefox naredil velik korak v smeri ukinitev gesel

Organizacija Mozilla je napovedala razpoložljivost spletnega brskalnika Firefox 60, ki je na voljo za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Mac, Linux in Android. Novi Firefox se od prejšnjih različic razlikuje v tem, da ima privzeto vključeno podporo za avtentikacijski protokol Web Authentication API, kar poenostavlja proces avtentikacije in seveda pripomore k večji varnosti na spletu. Gre namreč za varnostni sistem, ki lahko za vsako spletno storitev generira šifrirane prijavne elemente, ki se nato prikličejo za vsako stran posebej in omogočijo prijavo brez uporabe gesel. Ta protokol je združljiv s številnimi spletnimi avtentikacijskimi sistemi družine Fido2, kar pomeni, da deluje s prstnimi odtisi ter prepoznavo prek namenskega ključa USB ali druge naprave.

Podpora za prijavo brez uporabe gesel bo zagotovo kmalu vgrajena v najbolj priljubljene spletne strani, kot so na primer Google, Facebook, Twitter in druge. S tem bo nedvomno storjen velik napredek v smeri zagotavljanja varnejše uporabe spletnih storitev, saj bo spletnim nepridipravom onemogočeno, da se bodo dokopali do avtentikacijskega sredstva. Za izboljšanje stanja na tem področju po seveda potreben čas, Firefox pa je že danes na to povsem pripravljen.

Novi Firefox je že na voljo za prenos na spletnem naslovu http://bit.ly/Mozilla-Firefox-RN in je bil seveda že preveden v slovenščino. V primeru težav pa vam bodo na pomoč priskočili na forumu Računalniških novic (http://bit.ly/ForumRN). Pri tem velja še omeniti, da je organizacija Mozilla pripravila tudi podjetniško različico Firefoxa 60. Ta IT oddelkom omogoča popolno prilagoditev spletnega brskalnika potrebam podjetja.


Prijavi napako v članku