Računalništvo, telefonija
Igre
Triki in nasveti
26.10.2022 12:13

Deli z drugimi:

Share

Še zadnjič smo stopili na zelenico FIFA 23: nekaj novosti, poznane slabosti

FIFA 23 je dobila nelaskavi naziv zadnje nogometne igre s tem imenom. Po javnem sporu in dokončni ločitvi s krovno organizacijo FIFA, bo naslednja igra v nizu nosila ime EA Sports FC, ki vsaj za zdaj nikakor ne nosi iste teže.

Ali veste, koliko različic igre FIFA obstaja? Številka vas bo šokirala – tudi nas je. Od leta 1993 je bilo kar 28 različnih verzij legendarne igre. Prva FIFA (FIFA 94) je bila revolucionarna igra. Uporabljala je isometrično tehnologijo in ne takrat priljubljene 16-bitne. Mnogi se je boste spomnili po nekaterih zabavnih interakcijah, kot je bilo na primer bežanje stran od sodnika, da igralec ni mogel prejeti kartona. Zabavni časi.

Prevrtimo čas skoraj 20 let v prihodnost in na prodajne police je prišla FIFA 23, ki se želi od franšize posloviti z velikim pompom. Ji je to uspelo? Ali gre le za FIFO, ki sloni na FIFI 22, katera temelji na FIFI 21 in tako naprej?

Testirali smo PC različico.

FIFA 23: osrednja nit je Hypermotion 2

Ko prvič stopiš na zelenico (ki je izvrstno upodobljena), ko začnejo vriskati virtualni oboževalci, dobiš val adrenalina in obenem občutek, da si to igro že igral. Če ste igrali lanskoletno igro FIFA 22, potem je to tudi res, saj se vsaj na površju ne opazi bistvenih sprememb. Tehnologija, ki so jo prvič predstavili v igri FIFA 22, se je vrnila, tokrat v nadgrajeni različici Hypermotion 2. Tehnologija razvijalcem omogoča, da zajamejo gibanja vseh 22 igralcev na igrišču v resnični tekmi. Tako lahko ujamejo najmanjše podrobnosti, kretnje, mimike in jih implementirajo v virtualne zelenice. Hypermotion 2 je preprosto povedano nadgradnja prejšnje različice s še več pridobljenimi podatki iz tekem in treningov profesionalnih ekip. V teoriji to pomeni, da se igralci premikajo po igrišču, izvajajo trike, branijo in streljajo z dodanim občutkom realizma.

Kako pa je v praksi? Za začetek igra deluje počasnejša, v nekaterih situacijah celo prepočasna. Hitrost je še vedno pomemben faktor, vendar manj kot v prejšnjih letih. Hitri igralci so še vedno lahko nadležni, ampak tokrat je z njimi malenkost težje prehiteti obrambne igralce. Slednji so postali pametnejši, ampak še vedno dovzetni za nedojemljive napake, kot je na primer spuščanje očitne podaje skozi noge ali pa pozno pokrivanje praznega prostora. Po nekaj tednih igranja je opazno, da je med igralci zelo priljubljena taktika pokrivanja globoko na svoji polovici igrišča, kjer hitri igralci ne morejo priti do izraza.

Hitrost je mešanica različnih občutkov. Igralci z visoko vrednostjo hitrosti (85+) še vedno včasih delujejo zelo okorno, na primer pri obračanju z žogo.

Namesto hitrosti je večji poudarek na podajanju žoge, ki je bolj natančno (začuda sistemu kdaj pa kdaj še vedno uspe narobe podati 3 metre oddaljenemu soigralcu) in premišljeno. Pri nasprotnikih, ki radi igrajo globoko, je celih 90 minut igra bolj ali manj osredotočena na podajanje žoge in čakanje na napako nasprotnika. Težko je kaznovati igralce, ki se odločijo za to obrambno taktiko, ki je nedvomno učinkovita, a izredno dolgočasna. Finte in driblingi so opazno izgubili svojo vlogo v FIFI 23, kar bo razveselilo tiste, ki so vse leto igrali proti »skill spammerjem«, razjezilo bo pa tiste igralce, ki so radi izkoristili vse mehanike, ki jih ponuja igra. Nismo bili navdušeni nad pokrivanjem/držanjem s tremi igralci. Gre za taktiko, s katero je absurdno lahko preprečiti napad s krila, če se nasprotnik zaveda, da ta možnost le obstaja. Dokaj uspešni in tudi zabavni proti tovrstni obrambi so močni streli (angl. power shots) od daleč. Zahtevajo nekaj ročnega posredovanja, kar pomeni, da vsak strel ni zagotovljen zadetek (kljub porazni inteligenci vratarjev). Pri igranju z boljšimi nasprotniki je potrebno biti pozoren na vsako luknjo v obrambi tudi daleč izven kazenskega prostora, saj so tovrstni streli lahko smrtonosni. Tudi napadalec, ki želi izvesti power shot, mora biti pozoren na okolico, saj za izvedbo potrebuje malenkost več časa. Če nisi pozoren, je žoga lahko hitro prestrežena.

Če povzamemo, želeli bi si večji vpliv fint oziroma driblinga in večjo iniciativo, da nasprotniki igrajo napadalen nogomet in ne parkirajo svojih igralcev okoli kazenskega prostora. Hitrost je še vedno neuravnotežena. Všeč nam je, da hitri igralci ne morejo za pol igrišča prehiteti počasnejših igralcev, nismo pa navdušeni, da tudi najhitrejši igralci delujejo zelo počasni pri prvem stiku z žogo, obračanju z žogo …

Kariera nespremenjena, ženski klubi, mikrotransakcije v izobilju

Kariera v igri FIFA 23 ni dobila omembe vredne nadgradnje. Eden izmed novih dodatkov je možnost sodelovanja v vrhuncih iger, namesto da vsako tekmo igrate vseh 90 minut. S tem lahko imate še vedno opazen vpliv na igro, kljub temu, da ste tekmo simulirali. Če se odločite za kariero igralca, lahko zdaj navidezno oblikujete njegovo osebnost. Če boste pomagali soigralcu, si boste priborili »Heartbeat« točke, če boste dosegli gol, boste prejeli točke »Maverick in Virtuoso«. S temi točkami lahko nato izboljšate atribute, povezave z določenim osebnostnim slogom. Z zapravljanjem denarja, prisluženega med kariero, si lahko priborite dodatne atributne točke – na primer z doniranjem dobrodelni organizaciji, nakupom dragega modnega dodatka …

Ženski nogomet je dobil malenkost opaznejšo vlogo. Na voljo sta samo dve ligi – angleška in francoska. Izbire ni veliko, ampak zdaj vsaj obstaja možnost, da igrate s svojimi najljubšimi nogometašicami. Tudi tukaj so uporabili Hypermotion 2, zato je premikanje nogometašic malenkost drugačno od moških različic.

VOLTA je dober igralni način za kratke, a zabavne nogometne seanse, še posebej, ko te boljši nasprotniki ali igralni mehanizmi spravijo v nejevoljo. Združili so tudi prej nepovezana igralna načina VOLTA in Pro Clubs za bolj zabavno vsakodnevno nabiranje izkušenj (XP).

Prišli smo do največjega ustvarjalca »vrednosti« za založnika EA – FIFA Ultimate Team (FUT). Preden se lotimo mikrotransakcij, si oglejmo, kaj so spremenili. Sistem kemije med igralci je predelan. Največja vrednost je sedaj 33 in ne 100. Še vedno boste nagrajeni, če imate na igrišču igralce, ki si delijo klub/ligo/narodnost, ni pa potrebno, da so postavljeni drug ob drugem, da bi prejeli izboljšave atributov. Še bolj pomembno je, da ne boste kaznovani, če boste uporabili igralca z ničelno kemijo. Primer: Kevin De Bruyne je lahko na boku obkrožen s samimi francoskimi igralci, njegovi atributi se kljub temu ne bodo poslabšali. To je dobra sprememba, saj lahko tokrat uporabimo več igralcev, ne da bi nas skrbel odnos z drugimi igralci.

Slaba stran te predelave je opazna v izzivih oblikovanja ekipe (SBC). Lansko leto ste lahko igralce postavili na kateri koli položaj in dosegli dovolj kemije preko – na primer – njihove skupne nacionalnosti. To je zdaj veliko težje, ker igralci, ki niso na svojem običajnem položaju, izgubijo vso svojo kemijo. Seveda obstaja rešitev v obliki nakupa paketov, s katerimi si povečate možnost pridobitve več kart, ki bi jih lahko uporabili v različnih SBC.

Preden začnete razmišljati o morebitnih virtualnih nakupih, najprej opravite vse izzive, ki jih ponuja novi dodatek Moments. Gre za kratke izzive, ki se razlikujejo po težavnosti. Zadenite na primer določeno število golov z določene razdalje z določenim igralcem ali vrsto igralcev iz istega kluba/lige … Uspešno opravljeni izzivi vas bodo nadgradili s kartami igralcev, paketi in žetoni za nakup paketov.

Pozitiven dodatek pa ne odvrne od dejstva, da je FUT še vedno leglo mikrotransakcij, ki pokvarijo bistvo igre, kot je FIFA. Namesto, da bi bil zmagovalec odločen na podlagi znanja in strategije, je marsikaj odvisno od globine denarnice in sreče. Ne razumite nas narobe. FIFA 23 je še vedno edina nogometna igra, ki jo bomo igrali vse do naslednjega leta, ko izide EA Sports FC in v tem času se bomo v enaki meri zabavali, kot tudi živcirali. Osebno se ne ukvarjamo z mikrotransakcijami, ampak to pomeni, da prej ko slej naletimo na mejo, kjer je količina vloženega časa prevelika za nagrade, ki jih dobimo v FUT. Takrat se vrnemo v Kariero ali pa igranje s prijatelji, ki je v vsakem primeru najboljši način igranja FIFE 23.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
FIFA 22


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84
Dobro fakulteto naredijo dobri profesorji in ne lepi zidovi Veliko pozornost usmerjajo v zaposlovanje predavateljev in raziskovalcev, ki imajo poleg doktorata znanosti na področju, ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več