Igre
07.11.2010 14:05
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fallout: New Vegas

Igre, ki jih bomo lahko igrali v mesecu oktobru
Igre, ki jih bomo lahko igrali v mesecu oktobru

S franšizo “Fallout” smo imeli prvo bližnje srečanje že konec leta 1997. Tedaj je pod okriljem založnika Interplay igro razvijal studio Black Isle, ki je leta 2003 propadel, na njegovih ruševinah pa je nastal nov studio, imenovan Obsidian Entertainment. Ti so nam pred kratkim predstavili špil “Alpha Protocol”, ki po mnenju mnogih ni bil ravno na mestu, medtem ko so na prodajne police nedavno poslali močno pričakovani “Fallout: New Vegas“.

Četudi avtorji “Fallout: New Vegas” predstavljajo kot naslednika oziroma novo poglavje “Fallout” sage, se bo marsikateri igričar, vključno z nami, strinjal z dejstvom, da si tega naziva ne zasluži tako kot bi si ga moral. Obsidian Entertainment, si namreč ni le izposodil grafičnega srčka, ki je poganjal že “Fallout 3”, ampak smo med igranjem opazili tudi nemalo podobnosti s predhodnikom, kar niti ni tako slabo kot bi si kdo mislil. “Fallout 3” je bila namreč izjemna igra, ki je znala pritegniti igričarje do te mere, da so za igranje zapravili preko 100 ur in marsikateri igričar bi jo, zavoljo novih dodatkov, pognal znova, a bodo ti najverjetneje še dolgo zaposleni z igranjem “New Vegasa”.

“Fallout: New Vegas”, kot že samo ime skriva, nas postavi na območje post-apokaliptičnega Vegasa, skupaj z njegovo okolico, imenovano »Mojave Desert«. Časovno se zgodba prične tri leta po dogodkih, ki smo jim bili priča v predhodniku in glede na to, da Nevado leta 2077 niso upostošile jedrske bombe, je Vegas ostal precej nedotaknjen, kar pa žal ne gre reči za ostali del puščave Mojave, vendar je civilizacija še vedno na višji ravni kot v predhodniku.

Naše poslanstvo se tokrat prične na obrobju New Vegasa, kjer smo v vlogi kurirja prepuščeni na milost in nemilost gangsterja Bennyja. Ta nam ukrade dostavljajoči paket, za piko na i pa nam pošlje še metek v glavo, nakar se nevedoč, da smo preživeli, odpravi v neznano. V tem trenutku zgodba od nas pričakuje čisto tipičen scenarij – pošči Bennyja in se mu maščuj. A glede na to, da gre za eno izmed “Fallout” iger, je poleg zgodbovno povezanih nalog na voljo tudi obilo stranskih nalog, ki jih je moč opravljati za eno izmed enaindvajset frakcij. Da, prav ste prebrali. Avtorji so v igro vključili precej frakcij, obenem pa dodali tudi sistem spoštovanja, katerega lahko za določeno frakcijo dvignemo tako, da zanje opravimo kakšno nalogo. Več kot jih opravimo, večje spoštovanje imamo in več nalog nam je na voljo.

Toda prijaznost do ene izmed frakcij lahko prinese negativne posledice pri ostalih, pri čemer lahko izgubimo lep zalogaj nalog. S tem se povprečen igričar najverjetneje ne bo obremenjeval, toda če želite videti vse, kar vam New Vegas ponuja, bo potrebno razmišljati vnaprej in poskusiti predvideti, kaj nas čaka v času nadaljnjega igranja. A kljub ogromnem številu stranskih nalog je opaziti, da avtorji niso merili le na kvantiteto, ampak so igričarjem želeli pripraviti izkušnjo, ob kateri bi uživali.

In res smo, kljub dejstvu, da je mnogo stvari iz predhodnika ostalo nespremenjenih, ob igranju neizmerno uživali. »Ne popravljaj, kar ni pokvarjeno,« so imeli avtorji v času razvoja najverjetneje v glavi, zaradi česar so se odločili, da namesto preobrazbe, prejmemo novosti. V ta namen je videti manjše novosti na vseh straneh igre, a nobena od njih ni preveč udarna. Nekaj sprememb je dočakal sistem »Perk«, prejeli smo nova orožja, metke za preboj jeklenih oklepov in nenazadnje tudi možnost modificiranja orožja.

Ena izmed novosti je tudi igralni način imenovan »Hardcore«, ki je narejen predvsem za igričarje, ki želijo večji izziv pri igranju. Obljubljeno seveda tudi prinaša, saj bo od nas zahteval, da svoj igralni lik hidriramo, hranimo in mu zagotovimo dovolj spanca. Prav tako je opaziti, da so strelivu dodali težo, za zdravljenje polomljenih okončin pa bo potrebno obiskati zdravnika. Preigrati igro v Hardcore načinu nikakor ni mačji kašelj, saj je potrebnega precej truda in potrpežljivosti.

Zaključek

Razvojni studio Obsidian Entertainment je imel pri razvoju igre “Fallout: New Vegas” precej težko nalogo. Kovali so namreč nadaljevanje ene izmed najboljših RPG iger v zadnjem času, zaradi česar so bila pričakovanja zelo visoka. Toda ne glede na vse se je “New Vegas” izkazal za odlično igro, ki bi jo bilo težko ne priporočati ljubiteljem RPG iger, kaj šele “Fallout” fanatikom.

V primeru, da v kratkem načrtujete igranje igre “Fallout: New Vegas” na svojem računalniku, pa si oglejte sistemske zahteve, ali pa preprosto odsurfajte na spletno stran Can You Run It.


Minimalne sistemske zahteve:

Operacijski sistem: Microsoft Windows XP / Windows Vista / Windows 7
Procesor: Intel Pentium 4 2.4 GHz / AMD Athlon XP 2600+
Grafična kartica: 256 MB VRAM – NVIDIA GeForce 7800 / ATI Radeon X1900
Pomnilnik: 1 GB RAM
Trdi disk: 7 GB prostega trdega diska

Direct X: 9.0c

Priporočene sistemske zahteve:

Operacijski sistem: Microsoft Windows XP / Windows Vista / Windows 7
Procesor: Intel Core 2 Duo at 2.66 GHz / AMD Athlon 64 X2 5200+
Grafična kartica: 512 MB VRAM – NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon 3800
Pomnilnik: 2 GB RAM
Trdi disk: 7 GB
Direct X: 9.0c


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več