Facebook
16.12.2012 21:39
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook proti volji uporabnikov spremenil pogoje uporabe

Čeprav je proti predlaganim spremembam pogoje uporabe glasovalo kar dobrih 660-tisoč uporabnikov, so se vodilni podjetja Facebook odločili, da njihovega mnenja ne bodo upoštevali, saj so jim s spremembo politike dokončno odvzeli možnost tako imenovanega referendumskega glasovanja.
Facebook ukinja glasovanje uporabnikov
Facebook ukinja glasovanje uporabnikov

Vodja Facebookovega odbora za komunikacije in javne politike Elliot Scharge je konec novembra najavil spremembe v politiki uporabe priljubljenega družbenega omrežja, in sicer na področju spletnih glasovanj. Čeprav je proti predlaganim spremembam glasovalo kar dobrih 660-tisoč uporabnikov, so se vodilni podjetja Facebook odločili, da njihovega mnenja ne bodo upoštevali, saj so jim s spremembo politike dokončno odvzeli možnost tako imenovanega referendumskega glasovanja. Ta je predvideval, da če se spletnega glasovanja udeleži vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova odločitev za Facebook obvezujoča.

Facebook svojo enostransko odločitev glede spremembe pogojev uporabe utemeljuje z dejstvom, da je proti predlaganim spremembam glasovalo manj kot odstotek registriranih uporabnikov, saj priljubljeno družbeno omrežje šteje že več kot milijardo uporabnikov. Čeprav je število registriranih uporabniških profilov dejansko že preseglo milijardo, so mnogi strokovnjaki prepričani, da je precejšen del profilov podvojenih, lažnih, anonimnih, neaktivnih ter celo neuporabnih (na primer zaradi pozabljenega gesla). Po zadnjih ocenah strokovnjakov naj bi se število aktivnih uporabnikov Facebooka gibalo pod 500 milijoni.

Kaj dejansko se bo po začetku veljavnosti novih Facebookovih pogojev uporabe spremenilo za uporabnike priljubljenega družabnega omrežja? Predvsem to, da ti ne bodo več mogli sprejemati odločitev, ki bodo za Facebook zavezujoče. Bodo pa ti lahko preko posebnega portala podajali pripombe, mnenja in vprašanja. Med večjimi spremembami Facebookove politike zasebnosti pa najdemo možnost preglednejšega določanja zasebnosti, saj bodo uporabniki v primeru spremembe politike dostopa imeli natančen vpogled nad tem, kje so bile spremembe izvedene in kje, zaradi takšni ali drugačnih omejitev, temu ni bilo »ugodeno«.


Prijavi napako v članku