Računalništvo, telefonija
28.04.2017 06:11

Deli z drugimi:

Share

Evropski parlament za konec cenzur in omejitev

Konec cenzur in omejitev za državljane EU
Konec cenzur in omejitev za državljane EU

Netflix in Amazon Prime Video sta nedvomno dve izmed najbolj priljubljenih spletnih storitev za pretočni video tako pri nas, kot drugod po svetu. Ker pa je določena video vsebina še vedno omejena le na izbrane države, številni uporabniki še vedno koristijo storitve ponudnikov VPN. Ti namreč poskrbijo, da je računalnik uporabnika navidezno v neki drugi državi, čeprav fizično ni tako. Na območju Evropske unije pa bo odslej vendarle drugače, saj je Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) pri Evropskem parlamentu potrdil osnutek nove zakonodaje, ki bo prepovedala tovrstne omejitve oziroma tako imenovano geoblokiranje. Odločitev s strani Evropskega parlamenta je bila pričakovana, saj Evropska unija zaradi tovrstnih omejitev letno izgubi okoli 770 milijonov evrov.

Državljani Evropske unije bodo kmalu svoje digitalne vsebine lahko uporabljali kjerkoli v Evropi, brez izjem ali omejitev. Trenutno namreč marsikatera naročnina, ki smo jo sklenili doma, v tujini enostavno ne deluje več. Edina možnost, da lahko v tujini uporabljamo storitve, za katere smo plačali doma, je preko ponudnikov storitev VPN, čeprav ti vedno ne delujejo tako kot bi morali ali pa je zanje treba vsak mesec odšteti kar nekaj denarja. Pri tem velja omeniti, da se bodo nova pravila nanašala na bogato paleto avtorsko zaščitene vsebine, in sicer glasbo, igre, programsko opremo, elektronske vsebine, videoposnetke in še mnogo več.

Evropski parlament bo sedaj začel pogajanja z državami članicami o končnem besedilu nove zakonodaje. Pri tem velja poudariti, da bo omenjeni dogovor veljal le na območju držav Evropske unije. To pomeni, da bodo ameriški in drugi ponudniki še vedno lahko določene vsebine predvajali le na primer v Združenih državah Amerike, kar bo na voljo v Evropi, pa bo na voljo vsem prebivalcem brez izjeme.


Prijavi napako v članku