Računalništvo, telefonija
15.10.2013 15:11
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EU superračunalnik, ki simulira človeške možgane

Evropska unija je pričela z izvajanjem projekta »Human Brain Project«, katerega cilj je priprava superračunalnika za simulacijo delovanja človeških možganov. Pridobljeno znanje z omenjenega področja naj bi znanstveniki s pridom izkoristili za nova spoznanja na področju medicine, robotike in superračunalnikov.
Do leta 2020 naj bi človek razvozlal skrivnost delovanja človeških možganov!
Do leta 2020 naj bi človek razvozlal skrivnost delovanja človeških možganov!

Strokovnjak za umetno inteligenco Ray Kurzweil je leta 2010 zatrdil, da bo človeštvo najkasneje do leta 2020 razvozlalo skrivnost delovanja človeških možganov. Najnovejši dogodki na tem področju kažejo na to, da bi se človeštvo do skrivnosti delovanja človeških možganov res lahko dokopalo že v nekaj letih. Evropska unija je namreč pričela z izvajanjem projekta »Human Brain Project«, katerega cilj je priprava superračunalnika, ki bo lahko do potankosti simuliral zapleteno delovanje človeških možganov.

Evropska unija je v projekt »Human Brain Project« vložila dobro milijardo evrov denarnih sredstev, kar naj bi zadoščalo za približno 10 let raziskav. Pridobljeno znanje z omenjenega področja naj bi znanstveniki s pridom izkoristili za nova spoznanja na področju medicine, robotike in superračunalnikov. Simulacija delovanja človeških možganov naj bi največ doprinesla medicini, saj bodo raziskovalci lahko lažje razumeli razloge za nastanek trenutno neozdravljivih bolezni, kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen ter epilepsija.

Predstavitveni videoposnetek projekta »Human Brain Project« si lahko ogledate s klikom na spletno povezavo http://bit.ly/BrainEU, uradna spletna stran projekta pa je dosegljiva na naslovu http://bit.ly/Eu-HumanB.


Prijavi napako v članku