Računalništvo, telefonija
06.01.2012 13:43

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija s spletnimi ovaduhi nad terorizem?

Poglavitni namen projekta »Clean IT Project« naj bi bil boj zoper mednarodni terorizem!
Poglavitni namen projekta »Clean IT Project« naj bi bil boj zoper mednarodni terorizem!

Svetovni splet je že po svoji naravi svoboden in odprt medij. Zaradi tega je internet izjemno priročen medij tudi za teroriste in teroristične organizacije, saj ga policijske sile zaradi »odprtosti« in »obsega« ne morejo nadzirati. To se utegne kmalu spremeniti. Evropska unija bo namreč v okviru projekta »Clean IT Project« vsem državljanom in zasebnim podjetjem dala možnost, da bodo lahko na enem mestu prijavili vsako spletno stran, ki bo vsebovala teroristično vsebino.

Projekt »Clean IT Project« je plod sodelovanja evropskega policijskega urada Europol, britanskega in nemškega notranjega ministrstva, španskega Centra za protiteroristično koordinacijo, nizozemskega protiterorističnega in varnostnega urada ter belgijske koordinacijska skupina za obravnavno groženj. Ta bo državljanom, ponudnikom internetnega dostopa in spletnega gostovanja, upraviteljem iskalnikov ter drugim organizacijam dal možnost, da na enem mestu prijavijo spletno stran oziroma portal s teroristično vsebino. Pri tem proejktu bo zasebni sektor vzpostavi vso potrebno infrastrukturo in zagotovi tehnično podporo, države članice Evropske unije pa bodo poskrbele za predpise in vsebinsko izvajanje novega projekta.

Čeprav je namen protiterorističnega projekta »Clean IT Project« Evropske unije dobronameren, se mnogi strokovnjaki za varstvo osebnih podatkov bojijo, da bi zbrane podatke lahko posamezniki izkoristili za izvajanje nelegalnega nadzora. Poleg tega bi tak način nadzora nad vsebino spletnih strani privedel do tako imenovane »mehke« spletne cenzure. Obseg cenzuriranih strani bi se namreč lahko kaj hitro povečeval skladno s politično klimo. Po vsej verjetnosti bi se spletnim stranem s teroristično vsebino kmalu pridružile še piratske spletne strani oziroma strani, ki kršijo zakon o avtorskih in sorodnih pravicah. Je strah strokovnjakov upravičen, ali gre zgolj za neutemeljene in odvečne skrbi?


Prijavi napako v članku