Računalništvo, telefonija
13.09.2018 06:25

Deli z drugimi:

Share

Evropa potrdila direktivo, ki bi lahko ogrozila brezplačno izmenjavo znanja!

Nova evropska pravila o avtorskih pravicah na svetovnem spletu bi lahko ogrozila svobodno izmenjavo informacij.
Nova evropska pravila o avtorskih pravicah na svetovnem spletu bi lahko ogrozila svobodno izmenjavo informacij.

Nedavno smo poročali o tem, da je nemška izpostava brezplačne enciklopedije znanja Wikipedia pred kratkim pridružila ostri razpravi o reformi zakona o avtorskih pravicah na evropskih tleh (http://bit.ly/2OdGTjV). Ta je bila namreč prepričana v to, da bi ta reforma lahko ogrozila brezplačno izmenjavo znanja na spletu. Na žalost ta pri svoji nameri ni bila uspešna, saj so evropski poslanci sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah na svetovnem spletu. Za je glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Evropski parlament je s tem odprl pot za pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive, evropski parlament pa bo nato še enkrat glasoval še o končnem besedilu.

Pri omenjeni direktivi je zdaleč najbolj sporen 13. člen, saj ta ponudnikom spletnih vsebin nalaga odgovornost, da vzpostavijo filter za preverjanje, ali različne vsebine in dela, ki so jih naložili njihovi uporabniki, morebiti kršijo avtorske pravice. To bi v praksi lahko pomenilo celo cenzuriranje spletnih vsebin, ki ne kršijo avtorskih pravic, saj bo delovanje algoritma pod nadzorom ponudnikom spletnih vsebin. Poleg tega bi to lahko pomenilo tudi veliko finančno breme za ponudnike, še zlasti pa za manjše spletne platforme, saj lasten razvoj tovrstnih filtrov ne bo ravno poceni, kar bo veljalo tudi za tuje rešitve.

Ker pa bo evropski parlament kmalu pričel pogajanja s Svetom in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive, upanja za svobodnejši internet še vedno obstajajo. Prav tako se lahko zgodi, da bo končna direktiva pri ponovnem glasovanju v evropskem parlamentu padla, kar bo omogočilo dodatno razpravo.


Prijavi napako v članku