Računalništvo, telefonija
26.11.2018 15:53
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk razmišlja o selitvi na Mars

Elon Musk razmišlja o selitvi na Mars
Elon Musk razmišlja o selitvi na Mars

Elon Musk, kontroverzni tehnološki podjetnik in investitor razmišlja o selitvi. Ne o nakupu nove rezidence, ne o menjavi države, temveč kar o menjavi planeta. Pravi, da je možnost, da se bo preselil na Mars, 70-odstotna.

“Točno vem, kaj moram narediti”, je dejal. Zaveda se tudi, da taka selitev najverjetneje ne bo vključevala povratka, “mislimo, da se lahko vrneš, a nismo prepričani”, je dodal. Novica je prišla v javnost ravno v času, ko bo Nasa skušala s svojim vesoljskim plovilom po več letih potovanja pristati na Marsu.

Da je Musk zainteresiran za potovanje na Mars seveda ni nič novega. Že več let namreč njegovo podjetje SpaceX gradi plovila za potovanje na rdeči planet. Njegova ocena možnosti, da se bo kar sam preselil tja, je sedem od deset. Visoke možnosti pripisuje “nedavnim številnim prebojem” v vesoljskih raziskavah in tehnologiji. Potovanje naj bi bilo možno v relativno kratkem času – v zgolj sedmih letih – stalo pa naj bi “okrog par sto tisoč dolarjev”.

Vseeno pa se dobro zaveda težavnosti bivanja na rdečem planetu. “Verjetnost, da umreš na Marsu, je veliko večja kot na Zemlji”, je dejal in dodal, da bo težko. “Obstaja velika možnost smrti, ko potuješ v majhni konzervi skozi globoko vesolje”. V primeru, da mu uspe, pa že ima načrtovane marsikatere dejavnosti. Ne pričakuje veliko prostega časa. Pravi, da bo neumorno delal na grajenju bazne postaje.

Ampak saj veste, eno so ideje, drugo pa realizacija. A če gre verjeti Musku, bomo na slednjo čakali presenetljivo malo časa.


Prijavi napako v članku