Programska oprema
29.01.2014 16:16

Deli z drugimi:

Share

Električni avtomobili ne bodo rešili našega planeta

Električna in hibridna vozila so trenutni trend in pogled v manj onesnaženo prihodnost. Toda ali bodo res zmanjšala onesnaženost zraka?
Električna vozila, kot je BMW i8 ne bodo zmanjšala onesnaženosti zraka.
Električna vozila, kot je BMW i8 ne bodo zmanjšala onesnaženosti zraka.

Nova raziskava, opravljena v North Carolina State University, je prišla do zaključka, da masovni nakupi hibridnih ali električnih vozil ne bi drastično zmanjšali emisije škodljivih plinov.

Ugotovili so, da potniška vozila ustvarjajo le relativno majhen delež emisij – le 20 odstotkov ogljikovega dioksida. To pomeni, da tudi, če bi vsi zamenjali svoje osebne avtomobile za BMWjeve i8, to ne bi odpravilo onesnaženosti zraka. Raziskava še ugotavlja, da kljub temu da električna vozila ne ustvarjajo onesnaženja, povečajo onesnaževanje elektrarn, ki pridobivajo potrebno energijo.

Raziskava je simulirala vzorce emisij za naslednjih 40 let in odkrila, da bo v najboljšem primeru do leta 2050 40 % avtomobilov hibridnih ali popolnoma električnih. Toda to ne bo imelo opaznega učinka na zmanjšanje emisij.

Avtor raziskave opozarja, da vas naj ta dejstva ne odvrnejo od nakupa električnega vozila, saj to še vedno pomaga državam prebresti odvisnost od fosilnih goriv in hkrati izboljšuje kvaliteto zraka v urbanih naseljih.


Prijavi napako v članku