Računalništvo, telefonija
23.01.2021 06:10
Posodobljeno 13 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Edge vam bo razkril, ali je bilo vaše geslo ukradeno

Programerji podjetja Microsoft bodo za ta namen v spletni brskalnik Edge vgradili varnostno funkcijo imenovano »Password Monitor«.
Programerji podjetja Microsoft bodo za ta namen v spletni brskalnik Edge vgradili varnostno funkcijo imenovano »Password Monitor«.

Spletni kriminalci neprestano objavljajo uporabniške račune z gesli. Gre za podatke, ukradene iz različnih podatkovnih baz po vsem svetu, zato obstaja velika nevarnost, da so med njimi tudi naši podatki.

Kako se lahko prepričamo, ali je naše geslo pristalo v rokah spletnih nepridipravov in ga moramo nemudoma spremeniti? Ena od možnosti je seveda ta, da obiščete spletno strani »Have I Been Pwned«, ki je dosegljiva na spletnem naslovu haveibeenpwned.com, saj hrani vse doslej ukradene elektronske naslove. Precej bolj enostavna možnost pa je uporaba novega spletnega brskalnika Edge.

Programerji podjetja Microsoft bodo za ta namen v spletni brskalnik Edge vgradili varnostno funkcijo, imenovano »Password Monitor«. Ta bo v realnem času preverila, ali je geslo, ki ga uporabljate za spletne storitve, že pristalo v rokah kriminalcev. Na ta način boste lahko preprečili, da se dokopljejo do vaših podatkov. Nova varnostna možnost naj bi bila vsem uporabnikom brskalnika Microsoft Edge na voljo v prihodnjih mesecih.

Če je bilo vaše geslo ukradeno, ga zamenjajte povsod, kjer za prijavo uporabljate izpostavljen elektronski naslov. Priporočamo, da močna gesla oblikujete tako, da izberete nekaj preprostih besed in jih povežete v celoto (na primer »BlueKomadSijajnoWoods«). S tem pristopom lahko namreč oblikujete močna gesla. Še bolje pa bo, da vključite dvonivojski način prijave za vse spletne storitve, kjer je to seveda možno (Gmail, LinkedIn, Outlook 365 …).

V oblikovanje varnega dostopnega gesla do vaših storitev se vsekakor splača vložiti nekaj truda, saj je ta edina prepreka, ki vaše podatke loči od spletnih kriminalcev. Gesla seveda menjajte redno – vsaj enkrat na tri do štiri mesece. Ker pa bi morala vsaka spletna storitev imeti edinstveno dostopno geslo, vam priporočamo uporabo upravljavca gesel, kot je na primer LastPass (www.lastpass.com). Na ta način boste lahko imeli še boljša in varnejša dostopna gesla, ki bodo vedno na dosegu roke in jih zagotovo ne boste pozabili. Še bolje pa bo, če je to seveda mogoče, da vključite dvostopenjsko preverjanje identitete. Na ta način napadalec ne bo mogel uporabiti vašega dostopnega gesla brez vnosa posebne kode.


Prijavi napako v članku