Računalništvo, telefonija
08.08.2011 14:20

Deli z drugimi:

Share

Dvajset let svetovnega spleta

Brez svetovnega spleta nam živeti ni!
Brez svetovnega spleta nam živeti ni!

Svetovni splet je v zadnjih nekaj letih postal izjemno priročno orodje za hitro širjenje informacij in združevanje enako mislečih računalničarjev. Internet je tok naših življenj pričel spreminjati pred 20 leti. Daljnega leta 1991 sta luč sveta namreč ugledala prvi spletni brskalnik, ki je bil hkrati urejevalnik spletnih strani in spletni strežnik.

Zahvala za to, da lahko danes deskamo po svetovnem spletu, gre britanskemu fiziku in programerju Timu Bernersu-Leeju, ki je bil zaposlen v evropskem centru za jedrske raziskave CERN v Švici. Ta je namreč že konec leta 1990 na delovni postaji NeXT postavil prvo spletno stran. Ta je vsebovala zgolj 25 podčrtanih besed modre barve. Tu je dejansko šlo za povezave na druge spletne strani, ki so se nahajale na naslovu info.cern.ch in so skupno obsegale 165 besed. Svetovni splet se je “dokončno” izoblikoval 30. aprila 1993, ko je CERN objavil, da bo svetovni splet prost za vsakogar.

Internet je v dvajsetih letih obstoja prinesel veliko dobrega in slabega. Čeprav je svetovni splet danes izjemno priročno sredstvo kriminalcev za izvajanje raznovrstnih spletnih goljufij, krajo podatkov zaupne narave in zlorabo osebnih podatkov, ima še vedno precej pozitivnih »lastnosti«. Med njimi najdemo več milijonov novih delovnih mest širom sveta ter možnost spoznavanja različnih kultur in idej. Internet je danes že tako vpliven, da lahko »spletna gibanja« celo odstavijo vladajočo elito. Spomnimo se samo načina odstavitve diktatorskega egiptovskega predsednika Mubaraka. Menite, da bi lahko internet v naslednjih desetih letih postal že tako močno politično orodje, da bi spletni deskarji preko njega upravljali celo države?


Prijavi napako v članku