Računalništvo, telefonija
11.01.2007 10:48

Deli z drugimi:

Share

Domenca z največjim deležem v Sloveniji registriranih domen

V letu 2006 je bilo v Sloveniji registriranih ali podaljšanih okoli 100.000 domen, z nekaj več kot 11.500 registriranimi domenami pa ima največji tržni delež podjetje Domenca. Registrar je v letu 2006 obvladoval 11,5 odstotkov domenskega trga v Sloveniji.

V številkah niso zajete domene, ki so jih slovenske fizične in pravne osebe registrirale pri registrarjih v tujini. »O teh številkah lahko le ugibamo, gotovo pa takih registracij ni malo,« razlaga Aleksander Potokar, vodja področij registracije domen in gostovanja. Edini uradni vir je Arnesova statistika registriranih .si domen. Teh je trenutno nekaj čez 45.000. Uradne statistike o ostalih domenah so težko dosegljive, saj bi bilo potrebno pridobiti podatke od vsakega registrarja posebej.

Pri Domenci je bilo konec leta 2006 registriranih dobrih 5.500 .si domen in podobna količina generičnih vrhnonivojskih .com, .net, .org, .info in .biz ter .eu domen. Registriranih je tudi okrog sto domen z bolj ‘eksotičnimi’ končnicami, kot na primer Belorusija, Turčija, Bolgarija, Ciper, Nova Zelandija, Venezuela, JAR, Argentina, Japonska, Irska, Francija, Grčija, Hong Kong, Liechtenstein in druge.

Nekaj čez 2.500 domen, registriranih pri Domenci, tudi gostuje na spletnih strežnikih ponudnika.

Domenca je bila prvi ponudnik registracije domen in gostovanja spletnega prostora v Sloveniji. Storitve so bile ponujene trgu leta 2000, danes pa poleg registracije in gostovanja obsegajo še vse podporne storitve, elektronsko poslovanje, izdelavo spletnih aplikacij in webdesign.


Prijavi napako v članku