Triki in nasveti
17.08.2012 12:52
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naredimo bližnjice za hitro ugašanje, odjavo in ponoven zagon Windowsev 8

Operacijski sistem Windows 8 lahko ugasnemo neposredno iz namizja.
Operacijski sistem Windows 8 lahko ugasnemo neposredno iz namizja.

Do sedaj smo uporabniki operacijskih sistemov Windows le-te ugašali, ponovno zaganjali in se odjavljali preko gumba “Start“. Gumba “Start” pa v novem operacijskem sistemu Windows 8 ni več. Do vseh teh funkcionalnosti se da sedaj priti na več načinov. Eni so daljši, drugi krajši. Do omenjenih treh funkcionalnosti lahko zelo hitro pridemo na primer z izdelavo bližnjic na namizju, kar vam bomo predstavili v tem članku.

Do bližnjic pridemo tako, da najprej z desnim gumbom na miški kliknemo v prazen prostor na namizju, izberemo opcijo “New” in nato “Shortcut“. Za tem se nam pojavi novo okno. Če želimo ustvariti bližnjico za ugašanje operacijskega sistema, moramo v vnosno okno v tem oknu brez narekovajev vpsati “%windir%System32shutdown.exe /s /t 0“. Nato moramo klikniti na gumb “Next“, napisati ime bližnjice in nato klikniti še na gumb “Finish“. Bližnjica z želeno funkcionalnostjo bo takoj za tem že nared za uporabo. Ustvarjeni bližnjici pa lahko nato spremenimo tudi izgled. To naredimo tako, da z desnim gumbom na miški kliknemo na njo, izberemo “Properties” in nato v zavihku “Shortcut” kliknemo na gumb “Change Icon…“. V novem oknu nato najdemo primerno sliko za bližnjico in izbor le še dvakrat potrdimo s klikom na gumb “Ok“.

Postopek za izdelavo bližnjic za ponoven zagon in odjavo iz operacijskega sistema je enak, le da moramo za bližnjico za ponoven zagon operacijskega sistema v prej omenjeno okno vpisati “%windir%System32shutdown.exe /r /t 0, za bližnjico za odjavo pa “%windir%System32shutdown.exe /l“.


Prijavi napako v članku