Računalništvo, telefonija
04.10.2017 12:11

Deli z drugimi:

Share

Desetka je tokrat porazila Windows 7!

Delež operacijskega sistema Windows 7 počasi a vztrajno upada!
Delež operacijskega sistema Windows 7 počasi a vztrajno upada!

Podjetje Microsoft je prvo podporo za Windows 7 ukinilo že januarja leta 2015, ko je dalo uporabnikom možnost brezplačnega prehoda na operacijski sistem Windows 10. Kljub temu je nedavna raziskava analitskega podjetja NetMarketShare je pokazala, da je meseca septembra delež operacijskega sistema Windows 7 znašal dobrih 46 odstotkov. Na srečo Microsofta pa se je delež uporabnikov operacijskega sistema Windows 7 v primerjavi z mesecem avgustom občutno zmanjšalo, in sicer za okoli 2,2 odstotkov, medtem ko je Windows 10 v enakem obdobju povečal tržni delež za okoli 0,66 odstotkov.

Tržni delež operacijskega sistema Windows 10 trenutno znaša 28,7 odstotkov, kar dejansko kaže na to, da ta postaja zanimiv za uporabnike namiznih in prenosnih osebnih računalnikov. Kljub temu so mnogi poznavalci prepričani, da bo moralo podjetje Microsoft v oglaševanje operacijskega sistema Windows 10 vložiti še več denarja ter ga hkrati narediti bolj zanimivega in varnega za uporabo. Če se stvari ne spremenijo hitro namreč obstaja velika verjetnost, da bo Windows 7 postal nov Windows XP, ki je tri leta po uradni prekinitvi vsakršne podpore s strani podjetja Microsoft še vedno nameščen na 5,5 odstotkih osebnih računalnikov.

Glede na nedavno raziskavo analitskega podjetja NetMarketShare imata operacijska sistema Windows 8 in Windows 8.1 trenutno skupno 7,1 odstotni tržni, kar je nekoliko manj kot v mesecu avgustu. Pri tem velja še omeniti, da operacijski sistem Windows trenutno obvladuje več kot 90 odstotkov trga osebnih računalnikov, medtem ko je na operacijske sisteme MacOS in distribucije Linux v mesecu septembru prisegalo 3,8 odstotkov oziroma 4,8 odstotkov uporabnikov osebnih računalnikov na globalni ravni.


Prijavi napako v članku