Računalništvo, telefonija
17.07.2010 08:47

Deli z drugimi:

Share

Dell prehitel Acer, Hewlett-Packard še naprej prvi

Hewlett-Packard še naprej ostaja na vrhu.
Hewlett-Packard še naprej ostaja na vrhu.

Analitska družba IDC je podala rezultate nove raziskave, ki govori o tem, katero podjetje je prodalo največ osebnih in prenosnih računalnikov v svetu v drugi četrtini letošnjega leta. Trenutno zelo popularnih tabličnih računalnikov raziskava ni zajemala. Proizvajalec Hewlett-Packard še naprej zaseda prvo mesto, sprememba pa se je zgodila na drugem. To namreč po tretji četrtini lanskega leta ponovno zaseda podjetje Dell, ki je prehitelo sedaj tretjeuvščeno podjetje Acer. Na četrtem mestu najdemo podjetje Lenovo.

Poglejmo si nekoliko natančneje številke prodaje. Hewlett-Packard je v drugi četrtini letošnjega leta prodal 14,8 milijona računalnikov, kar je 12,2 odstotka več kot v istem obdobju lani. S tem drži 18,1 odstotka tržnega deleža. Drugouvrščeni Dell je prodal 10,6 milijona računalnikov, s čimer je zabeležil 19,1 odstotka večjo prodajo kot v lanskem letu. To je dovolj, da Dell trenutno drži 13 odstotni tržni delež.

Acer je prodal 10,24 milijona računalnikov, s čimer drži 12,6 odstotka tržnega deleža. Po besedah analitske družbe IDC pa bi se lahko njihov delež v prihodnjih dveh četrtinah leta ponovno nekoliko okrepil. Še posebej velik porast prodaje v primerjavi z lanskim četrtletjem je dosegel Lenovo, in sicer se je njegova prodaja povečala za kar 47,3 odstotka. Lenovo je tako prodal 8,34 milijona računalnikov, s čimer zavzema 10,2 odstotka tržnega deleža.

V splošnem gledano se je prodaja osebnih in prenosnih računalnikov v primerjavi z istim četrtletjem lani povečala za 22,4 odstotka. Skupaj je bilo prodanih 81,5 milijona tako enih kot drugih.


Prijavi napako v članku