Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
03.08.2022 12:08

Deli z drugimi:

Share

Zaslon vašega telefona je umazan. Kako ga očistiti, ne da bi ga poškodovali

Pri čiščenju telefona oz. njegovega zaslona obstajajo primerni in napačni izdelki, sredstva in načini. Pa poglejmo, kateri so.

Če ste kdaj slišali, da je na vašem telefonu več bakterij kot na straniščni deski, je to res. S tem podatkom v mislih bi morali redno razkuževati in čistiti napravo, ki se večkrat na dan dotakne vaše kože. Čiščenje telefona mu lahko pomaga podaljšati njegovo življenjsko dobo, toda vprašanje je, kako pogosto bi naj čistili svoje naprave?

Najbolj optimalno bi bilo telefon očistiti vsaj enkrat na dan tako, da sledite navodilom za čiščenje v priročniku telefona. Čiščenje naprave na napačen način (na primer z drgnjenjem alkohola in papirnatih brisač) lahko odstrani premaze, ki ščitijo vaš zaslon. Obstajajo varnejši predmeti in načini, ki bodo pomagali karseda podaljšati življenjsko dobo naprave.

Predstavili vam bomo najpogostejše načine čiščenja telefona.

Uporabite dezinfekcijske robčke ali pravo raztopino na osnovi alkohola

Če se telefona dotaknete po tem, ko ste se dotaknili kljuke javnih vrat ali vozička v trgovini, boste morda najprej pomislili, da bi ga očistili z alkoholom. Napaka. Čisti alkohol lahko odstrani oleofobne in hidrofobne premaze, ki preprečujejo, da bi olje in voda poškodovala zaslon in druge priključke vašega telefona.

Nekatera spletna mesta predlagajo, da sami pripravite mešanico alkohola in vode, vendar je ključnega pomena, da dosežete pravo koncentracijo. Če se slučajno zmotite in lahko poškodujete telefon. Najbolj varno je, da za čiščenje zaslona telefona uporabite razkužilne robčke, ki vsebujejo 70-odstotni izopropilni alkohol.

Pred pandemijo so nam govorili, naj ne uporabljamo razkužilnih robčkov na zaslonih telefonov, vendar Apple pravi, da so ravno ti, seveda s pravo koncetracijo alkohola, pravi način.

Pri AT&T predlagajo, da razpršite neabrazivno ali alkoholno (70% izopropil) razkužilo neposredno na mehko krpo, ki ne pušča vlaken in obrišete napravo, ko je izklopljena. Samsung prav tako pravi, da lahko ustvarite raztopino na osnovi alkohola iz 70-odstotnega etanola ali izopropilnega alkohola, ki jo nanesete s krpo iz mikrovlaken.

Druga možnost za vsakodnevno čiščenje je UV lučka, kot je PhoneSoap. To podjetje za UV luči trdi, da njihov izdelek uniči 99,99 % mikrobov in prežene bakterije.

Znebite se prstnih odtisov s krpo iz mikrovlaken

Madeže prstnih odtisov je težko preprečiti, ker vaša koža nenehno proizvaja olje. To pomeni, da bodo vsakič, ko vzamete telefon v roke, na njem zagotovo ostali prstni odtisi.

Najvarnejši in najučinkovitejši način za čiščenje zaslona je s krpo iz mikrovlaken. Če zaslon nujno potrebujete čiščenje, z destilirano vodo navlažite krpo iz mikrovlaken in nato obrišite zaslon – izogibajte se brizganju vode neposredno na zaslon. To metodo lahko uporabite tudi na hrbtni strani in ob straneh telefona.

Poskusite lahko tudi z nalepko za čistilo zaslona iz mikrovlaken, ki jo nalepite na hrbtno stran telefona in lahko odskoči, ko jo morate obrisati.

S tem trikom z lepilnim trakom odstranite pesek in ostale mikro delčke

Vlakna in pesek se lahko zataknejo v majhnih odprtinah telefona in v razpokah, kjer se zaslon stika z ohišjem.

Najboljši način za odstranjevanje peska in vlaken je lepilni trak. Lahko ga položite vzdolž pregibov in zvočnika ter ga zvijete in nežno položite v odprtine. Lepljivost traku bo izvlekla vse delčke ali pesek, ki so morda obtičali v telefonu.

Za manjše luknje zvočnikov, ki jih trak ne more doseči, uporabite zobotrebec (previdno) ali poskusite posesati nečistoče z majhnim orodjem. Ta orodja lahko uporabite tudi za druge manjše naprave ali težko dostopna mesta v avtomobilu.

Z vlažno krpo obrišite ličila

Ko ste naličeni in morate opraviti telefonski klic, uganite, na kaj se bo prilepila podlaga? Tako je, zaslon telefona. Medtem ko lahko odstranjevalec ličil vsak večer uporabljate za odstranjevanje ličil, ga zaradi nekaterih kemikalij, ki se lahko skrivajo v sestavinah, ne smete uporabljati kot čistilo za zaslone.

Namesto tega lahko za telefon kupite lasten odstranjevalec ličil. Mnogi proizvajalci trdijo, da so njihovi izdelki varni za vse zaslone in ne vsebujejo alkohola, klora, amoniaka ali fosfatov, ki bi lahko poškodovali različne premaze zaslona.

Telefon lahko očistite tudi z vlažno krpo iz mikrovlaken, ki jo nato odvržete v pranje. Prepričajte se, da krpo pršite z razpršilom, namesto da jo poškropite z vodo. Čim manj vode, tem bolje.

Kako očistiti vodoodporne telefone

Če imate telefon, ki je odporen na vodo in ima stopnjo zaščite IP67 ali več, ga lahko sperete z vodo. Čeprav so ti telefoni, kot sta novi iPhone 13 in Galaxy S, lahko do 30 minut potopljeni v vodo do globine treh metrov, je za čiščenje telefona veliko bolje uporabiti vlažno ali mokro krpo. Nato telefon osušite s suho in mehko krpo, da odstranite vodo. Poskrbite, da se vsi zvočniki in vrata posušijo.

Če telefon potopite v vodo ali ga spustite pod pipo, bo voda prišla v odprtine, kar pomeni, da ga ne boste mogli polniti, dokler se ne posušijo, to pa lahko traja dlje časa. Ne pozabite, da je telefon odporen na vodo bolj namenjen varnosti v primeru nesreč kot pa namenskemu plavanju.

Pri čiščenju telefona se izogibajte tem predmetom

Tu smo zato, da vas opozorimo. Tukaj je nekaj izdelkov, ki jih nikoli ne smete uporabljati za čiščenje telefona.

Razkužilo za roke

Ker nekatera razkužila za roke vsebujejo sestavine, kot so dišave in etilni alkohol, je najbolje, da razkužila ne uporabljate na zaslonu telefona. Če pa ste se česa takšnega dotaknili in si želite razkužiti roke, preden se dotaknete telefona, da preprečite širjenje virusov in bakterij, je to povsem sprejemljivo. Za najboljše rezultate uporabite razkužilo za roke priznanih proizvajalcev in ne nekaj, kar boste izdelali sami doma (lastna sredstva niso tako učinkovita).

Čistilec oken

Če čistite ogledala in okna s čistilom za okna in so ta bleščeče čista, mora biti čistilo za okna OK za uporabo na telefonu kajne? Narobe! Nekateri telefoni, kot je iPhone, imajo zaščitno prevleko, ki je odporna na vodo in olje ter se lahko sčasoma obrabi.

Uporaba močnih čistil lahko odstrani premaz in vaš telefon postane bolj občutljiv na praske. James LeBeau, izredni profesor znanosti o materialih in inženiringa na MIT, je povedal, da bo vsako čistilo z abrazivnim sredstvom verjetno opraskalo površino, zato se jim je treba v celoti izogibati.

Čistila za kuhinjo

Lastnosti zaslona, ​​odpornega proti praskam, čistilna sredstva ne bodo uničila, vendar je odstranjevanje tega zaščitnega premaza še vedno težava. Zato Apple tudi predlaga, da za čiščenje iPhona ne uporabljate gospodinjskih čistil, vključno z belilom. Bar Keepers Friend na primer navaja, da lahko njegova abrazivna formula poškoduje zaščitni sloj. Bon Ami navaja, da se ne uporablja na steklu s premazi.

Papirnate brisače

Morda so najboljša izbira za čiščenje vaše mize, vendar jih ne približujte telefonu. Papir se lahko razreže, zaradi česar so ostanki na vašem telefonu še hujši. Papirnate brisače lahko celo pustijo praske na zaslonu.

Čistilni alkohol

Ker ima veliko novejših telefonov zaščitno prevleko, jo lahko alkohol sčasoma hitreje obrabi, kar povzroči, da je telefon bolj nagnjen k praskam. Prepričajte se, da preverite, ali je alkohol v sestavinah izdelka v vseh “varnih za uporabo” čistilih za zaslon telefona. Apple pravi, da se pri čiščenju svojih naprav izogibajte alkoholu.

Odstranjevalec ličil

Nekateri odstranjevalci ličil lahko vsebujejo kemikalije, ki so lahko ostre na elektronskem zaslonu. LeBeau predlaga, da se izogibate odstranjevalcem ličil in namesto tega uporabite mehko krpo z malo vode.

Stisnjen zrak

Vaš telefon je občutljiv, zato ga lahko pihanje velike količine zraka v njegove vhode poškoduje, zlasti vaš mikrofon. Tehnološka podjetja, kot je Apple, izrecno opozarjajo, naj ne uporabljamo stisnjenega zraka.

Milo za pomivanje posode in milo za roke

Čeprav so vaša mila za pomivanje posode in roke morda nežna, je edini način, da jih uporabite, če jih zmešate z vodo. Večina telefonskih podjetij predlaga, da telefon ne pride v stik z vodo, zato se znova obrnite na vlažno krpo.

Kis

Nikakor. Kis bo odstranil premaz z zaslona. Kot predlaga Lifehacker, bi lahko za čiščenje drugih delov telefona uporabili zelo razredčen kis. Android Central predlaga mešanico 50/50 z destilirano vodo za čiščenje stranic in hrbta.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več