Računalništvo, telefonija
15.07.2010 10:05
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Čigavo je socialno omrežje Facebook?

Bo najbolj priljubljeno socialno omrežje Facebook kmalu zamenjalo lastnika?
Bo najbolj priljubljeno socialno omrežje Facebook kmalu zamenjalo lastnika?

Ko je računalničar Mark Zuckerberg leta 2004 na strežnikih prestižne ameriške fakultete Harvard postavil socialno omrežje Facebook, seveda ni mogel predvideti, da bo čez dobrih šest let njegovo spletno storitev uporabljajo več kot 500 milijonov uporabnikov širom sveta. Facebook danes velja za zdaleč najbolj priljubljeno socialno omrežje, ki po številu obiskov presega celo spletni iskalnik Google.

Čeprav je danes socialna mreža Facebook na vrhuncu svoje moči, je Mark Zuckerberg, njen večinski lastnik, vse bolj zaskrbljen. Spletni oblikovalec Paul D. Ceglia je namreč pred kratkim na newyorško sodišče zoper njega vložil tožbo. Možakar v njej zatrjuje, da je dejansko on 84-odstotni lastnik priljubljenega socialnega omrežja, saj je leta 2003 z Markom Zuckerbergerjem podpisal posebno pogodbo o izdelavi grafične podobe Facebooka. Ta mu je v zameno obljubil tisoč ameriških dolarjev plačila in 50-odstotni delež, ki naj bi se po nekem posebnem ključu še povečeval.

O dejanskem lastništvu socialnega omrežja Facebook bo sedaj odločalo zvezno sodišče, kateremu je newyorško sodišče pred kratkim predalo primer. Pri tem velja še omeniti, da je Andrew Noyes, Facebookov tiskovni predstavnik, tožbo spletnega oblikovalca Paul D. Ceglia označil celo za smešno.


Prijavi napako v članku